ZF 24

De ziua Sf. Maria euro a urcat la 4,45 lei pe pieţele internaţionale

De ziua Sf. Maria euro a urcat la 4,45 lei pe pieţele...

Autor: Ciprian Botea

15.08.2013, 21:07 708

Euro a urcat ieri peste 4,45 lei pe pieţele internaţionale, nivel care nu mai fusese depăşit de la începutul lunii iunie, în timp ce piaţa valutară de la Bucureşti a fost închisă, ziua de 15 august fiind declarată nelucrătorare.

BNR publicase miercuri un curs de schimb în creştere, la aproape 4,43 lei/euro, în condiţiile în care jucătorii de pe piaţă nu au reacţionat la datele pozitive privind creşterea economică din primul semestru.

Presiunea pe curs a revenit în ultimele zile, inclusiv pe fondul unei etape de depreciere a monedelor din regiune. Leul a pierdut circa o jumătate de punct procentual în ultima săptămână, dinamica fiind similară cu cea a zlotului polonez.

Un factor de presiune pe leu îl constituie şi îmbunătăţirea lichidităţii pe piaţa monetară, reflectată de scăderea dobânzilor la care băncile se împrumută între ele. Indicatorul  Robor la 3 luni, baza de calcul pentru costul creditelor în lei, a coborât miercuri sub 3,8% pe an, un nou minim istoric.

Dobânzile pe piaţa monetară s-au redus cu circa 0,7 puncte procentuale în ultimele două săptămâni după decizia-surpriză a BNR de a tăia o jumătate de punct procentual din dobânda-cheie la lei, la 4,5% pe an.

Analiştii se aşteaptă ca scăderea dobânzilor la lei să pună presiune pe leu şi în perioada următoare, cele mai pesimiste prognoze indicând un curs de 4,5 lei/euro în decembrie.

Moneda naţională s-a aflat pe o tendinţă de apreciere anul acesta, cu excepţia câtorva episoade de volatilitate, datorită cererii de lei din partea investitorilor străini interesaţi de achiziţii de obligaţiuni emise de Ministerul Finanţelor.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24