ZF 24

Dobanzile urca la 25% pe an, pe fondul lipsei de lei

16.10.2008, 12:31 9

Dobanzile pe piata monetara au urcat la niveluri de 25% pe an sau chiar mai sus, pe fondul unei lipse acute de lichiditati. Indicatorii BUBID/BUBOR calculati de BNR la ora 11.00 aratau un ecart foarte mare intre dobanzile platite de banci pentru atragerea de depozite - 16% pe an si cele percepute pentru acordarea de imprumturi - 28% pe an.


"Practic nu se mai plaseaza depozite intre banci. Dobanzile ridicate sunt alimentate de tranzactiile cu clientii straini, in timp ce bancile locale nu arata nevoi semnificative de lichiditati", a comentat un dealer. Jucatorii speculatori au nevoie sa imprumute lei, pentru a-si finanta pozitiile deschise pe piata valutara.
BNR nu a intervenit pana la aceasta ora pe piata pentru a injecta lichiditati.


In conditiile in care speculatorii nu mai pot sa imprumute lei pe care sa ii vanda ulterior contra euro, presiunea pe deprecierea cursului s-a estompat.
Cotatiile pe piata valutara sunt relativ stabile la niveluri de 3,77 lei/euro, desi pe pietele vecine euro marcheaza in continuare aprecieri.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO