ZF 24

Exclusiv ONLINE - Cazul profesorilor: Guvernul trebuie sa plateasca incompetenta in crearea legislatiei

24.03.2010, 00:00 25

Guvernul a blocat majorarea cu 50% a salariilor profesorilorobtinuta in 2008 printr-o ordonanta de urgenta care a modificat olege abia aprobata de Parlament, fara a explica convingator careera urgenta - acesta este unul dintre motivele pentru careExecutivul pierde acum procese pe banda rulanta in favoareaprofesorilor.

In prezent, exista cadre didactice care iau salarii majorate cu50%, in baza unor decizii judecatoresti, fundamentate pe o deciziea Curtii Constitutionale (CC) din 2009. Aceasta decizie arata caordonantele date de Guvern la lege erau neconstitutionale, siastfel Guvernul nu putea sa elimine majorarile salariale modificandlegea, pentru ca nu a explicat care a fost si urgenta.

Unul dintre articolele din Constitutie la care face referire CCeste art. 115: "Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai insituatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata,avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora".

In 2008, Parlamentul adoptase o lege prin care majora salariileprofesorilor cu 50%, dar pe care Guvernul Tariceanu a respins-oprin doua ordonante, declarate neconstitutionale.Totusi, o partedin prevederile acestor acte normative au fost preluate intr-o altaordonanta de urgenta de anul trecut, care bloca majorarilesalariale si care a ramas in vigoare pana la sfarsitul lui 2009. Cespun profesorii si au acceptat instantele de judecata?

De vreme ce aceasta ultima ordonanta copiaza din doua ordonantedeclarate neconstitutionale, si aceasta este neconstitutionala,eliminand "balastul" legislativ, ce a ramas pana la urma valabil inopinia judecatorilor care au dat dreptate profesorilor a fosttocmai legea din 2008, care majora salariile cu 50%! Lucrurile s-auschimbat odata cu intrarea in vigoare a legii salarizarii unitarela inceputul acestui an. Odata cu aplicarea acestei legi,reincadrarea s-a facut pe o noua baza.

Aceasta, ar trebui, teoretic, sa ia in calcul veniturile salarialecastigate de profesori in decembrie 2009. Numai ca unii profesoricastigasera deja in instanta 50% la salariu, lucru neluat in seamade legea salarizarii. Profesorii nu pot ataca legea salarizarii,pentru ca ea a fost adoptata de Parlament, dar pe langa faptul cavor majorarile din urma, obtinute prin decizii judecatoresti, mizaeste si baza de calcul si pentru salariile din anii urmatori, carear fi ajustate in sus, daca la baza de calcul din decembrie s-arintroduce majorarile castigate. Pana in prezent, Guvernul Boc a dato majorare salariala de 17% pentru profesori.

"Desi contabilii si directorii scolilor au trimis corect veniturileobtinute de profesori prin statele de plata din luna decembrie,ne-am trezit in fata faptului implinit: atunci cand s-a facutreincadrarea, s-au luat in considerare veniturile salariale de la31 septembrie 2008, de dinainte sa se aplice majorarea prinmodificarea legii 221 (legea invatamantului- n.r.). Noi am castigatin instanta, in mod legal, aceste venituri, nu am avut sporuri dezambet sau de alta natura", sustine Cristache Bratu, secretarexecutiv in cadrul Sindicatului Invatamantului Preuniversitar"Prof. Ion Neacsu" din Buzau.
Un numar de 700 de profesori din Buzau au protestat ieri in stradapentru a-si cere dreptul castigat in instanta (adica majoareasalariala de 33%, care ar trebui adaugata, spun ei, la cei 17% datide Guvern), de toti cei 5.000 de profesori care lucreaza in Buzau.Luni seara, consilierul ministrului educatiei, Melania Vergu, aapreciat ca in jur de 90.000 de profesori din toata tara s-auadresat instantelor pentru a-si cere majorarile salariale.
Cazul arata ca Guvernul nu-si poate depasi de fapt rolul deadministrare, de executie a legilor emise de Parlament.
Calin Popescu Tariceanu, fost premier in perioada in care s-au datordonantele considerate neconstitutionale si Varujan Vosganian,ministrul economiei si al finantelor tot din acea perioada, nu auputut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24