ZF 24

FT: UE va solicita Microsoft sa ofere licente tehnologice la preturi reduse

05.04.2007, 13:03 16

Comisia Europeana va obliga Microsoft sa ofere concurentei informatii tehnice referitoare la sistemul de operare Windows, pe care grupul american le considera valoroase, in schimbul unor sume foarte reduse, potrivit unui document confidential obtinut de cotidianul britanic Financial Times (FT).

Microsoft trebuie sa acorde firmelor concurente licente pentru informatii tehnice, conform unei decizii adoptate de executivul european in urma cu trei ani, pentru a creste interoperabilitatea dintre produsele software destinate serverelor si sistemul Windows.

Comisia a acuzat Microsoft, saptamana trecuta, ca impune taxe prea ridicate pentru acordarea de licente, in conditiile in care grupul american a solicitat pana la 5,95% din veniturile obtinute de diviziile din domeniul serverelor.

Institutia europeana va permite companiei sa perceapa doar o fractiune din acest procent, se arata in documentul obtinut de FT.

In cazul in care Microsoft ar impune taxele solicitate, concurentii si-ar putea recupera costurile de dezvoltare doar dupa sapte ani de la investitie, potrivit estimarilor expertului Comisiei Europene, Neil Barrett.

Expertul, recomandat Comisiei Europene de Microsoft, apreciaza ca o taxa de licenta de 1% ar fi prea ridicata, iar un nivel de 0% ar fi mai potrivit.

"Putem concluziona ca taxele de licenta propuse de Microsoft au un nivel prohibitiv...si ar trebui reduse in conformitate cu aceasta analiza", se mai spune in document.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO