ZF 24

Gruia Stoica şi Călin Mitică, mogulii sistemului feroviar, au rămas în cursa pentru achiziţia CFR Marfă

Gruia Stoica şi Călin Mitică, mogulii sistemului...

Autor: Mirabela Tiron

06.06.2013, 21:57 888

Gruia Stoica şi Călin Mitică, mogulii sistemului feroviar, au rămas în cursa pentru achiziţia CFR Marfă

Gruia Stoica şi Călin Mitică, cei doi moguli ai sistemului feroviar românesc, au rămas în cursa pentru achiziţia CFR Marfă, transportatorul feroviar de marfă cu afaceri de 261 de milioane de euro în 2011, scos la vânzare de stat.  Ieri, Ministerul Transporturilor a anunţat că americanii de la OmniTRAX nu au depus în plicul sigilat oferta preliminară şi neangajantă, ceea ce i-a scos din cursă.

Privatizarea continuă cu GFR, firmă deţinută de Gruia Stoica, şi asocierea formată din compania românească Transferoviar Grup, controlată de Călin Mitică, şi fondul austriac Donau Finanz. Gruia Stoica, originar din Toflea (jud. Galaţi) şi Călin Mitică, originar din Făurei (jud. Brăila) au pus în urmă cu mai bine de zece ani bazele companiilor lor din domeniul feroviar, care au „muşcat“ constant din cota de piaţă a CFR Marfă, devalizată şi căpuşată de toţi cei care au fost la putere.

Datoriile companiei se ridică la 340 de milioane de euro. După liberalizarea pieţei, în 2001, CFR Marfă a pierdut jumătate din cota de piaţă în favoarea privaţilor. GFR a ajuns la afaceri de 176 de milioane de euro în 2011 şi o cotă de piaţă de 27,2% anul trecut, iar Transferoviar Grup la 20 de milioane de euro în 2011 şi o cotă de 3,5%, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Privatizarea CFR Marfă este unul dintre angajamentele asumate de Guvern prin acordul cu FMI. Dacă vânzarea CFR Marfă  se va finaliza, aceasta va marca ieşirea statului român din transportul de marfă după 144 de ani. Mirabela Tiron

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 07.06.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Burse, Retail, Agricultură, Energie şi altele). Detalii despre abonarea la ZF Corporate: Alexandru Matei (Tel fix. 0318.256.286 Tel. mobil. 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maxim o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO