ZF 24

Hurezeanu: In spatele achizitiei Rompetrol se afla Rusia

30.08.2007, 11:13 48

Vanzarea grupului Romperol catre gigantul KazMunaiGaz detinut de statul Kazahstan reprezinta intarirea pozitiei Rusiei in aceasta zona a Europei, ca replica la mutarile Occidentului, scrie Emil Hurezeanu, intr-un editorial publicat astazi in cotidianul Romania Libera.

"Kazahstanul face parte din aliante de securitate si economice controlate de Moscova. Independenta sa economica relativa, intarita de prezenta capitalului occidental nu poate fi negata, dar tendinta dominanta este aceea de apropiere de Rusia si de detasare de Occident", scrie Hurezeanu.

"Tranzactia se traduce in opinia editorialistului ca o replica Rusiei la influenta exercitata de Occident prin amplasarea unor baze militare in aceasta parte a Europei. ?Kazahstanul se va invecina prin Rompetrol, brusc, si o data cu el, in premiera istorica absoluta, Grupul tarilor de la Shanghai, inclusiv Rusia si China si intr-un fel Iranul, cu bazele americane de la Mihail kogalniceanu", puncteaza Hurezeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24