ZF 24

În SUA poţi să-ţi pierzi casa dacă ai o restanţă de 400 de dolari

În SUA poţi să-ţi pierzi casa dacă ai o restanţă...

Autor: Octavian Calei

11.07.2012, 16:37 171

Autorităţile fiscale din SUA nu glumesc atunci când vine vorba de recuperarea taxelor pe proprietate, fiind în stare, în unele state, să scoată la vânzare casele restanţierilor pentru a recupera câteva sute de dolari, notează Business Insider.

Vânzările anuale de proprietăţi aflate sub sechestru fiscal se ridică la 15 miliarde de dolari, potrivit unui raport al National Consumer Law Center (NCLC), structura Americană de protectţie a consumatorului..

În statul Florida s-au executat numai în 2009 sechestre fiscale în valoare de 1,8 miliarde dolari dintr-un total de 2 miliarde de dolari, potrivit NCLC.

Procesul recuperării datoriilor este extrem de rapid, după părerea NCLC, care recomandă implementarea unui sistem de avertizare timpurie al restanţierilor pentru ca aceştia să nu se trezească cu proprietăţile vândute.

„Proprietarii de case, în special cei mai în vârstă şi oamenii cu dificultăţi cognitive şi-au pierdut sau riscă să-şi piardă casele, averile, economiile de viaţă. Execuţiile de sechestre fiscale ar putea destabiliza comunităţi întregi”, a spus John Rao, avocat de la NCLC.

Pentru unii investitori, vânzările proprietăţilor aflate sub sechestru fiscal reprezintă o adevărată afacere. Cumpărători importanţi precum recuperatorii de credite sau marile bănci pot achiziţiona proprietăţile sechestrate la preţuri avantajoase, după care valorifică proprietăţile cu marje de profit consistente.

Raportul NCLC notează că:

„Investitorii profită de faptul că procesul recuperării taxelor este obscur şi rareori înţeles de către proprietari. Autorităţile nu-i informează complet pe cei care deţin imobile despre cum pot să evite executarea silită. Foarte puţine state americane au decretat proceduri care să protejeze interesele proprietarilor de avere sau pentru a limita câştigurile cumpărătorilor amatori de câştiguri şi aproape nici un stat nu şi-a armonizat legile sechestrului fiscal cu condiţiile economice actuale sau să se asigure că lasă portiţe deschise pentru a evita pierderea dreptului de proprietar asupra imobilului.”

Mai mult, proprietarii care doresc să conteste decizia de executare silită trebuie să plătească o serie de taxe şi dobânzi pentru a reintra în drepturi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24