ZF 24

ING: Dobanda BNR ar putea scadea pana la 6,75% anul viitor

28.09.2009, 10:39 17

Tendinta de scadere a dobanzii-cheie la lei ar putea continuaanul viitor pana la o rata de 6,75% in decembrie, fata de 8,5% inprezent, estimeaza analistii ING Bank Romania, in conditiile incare BNR are una dintre cele mai ridicate dobanzi din regiune si ainceput destul de tarziu ciclul de relaxare a politiciimonetare.

ING anticipeaza pentru maine o scadere de jumatate de punctprocentual, pana la 8%, si inca una de aceeasi marime in sedintaBNR din noiembrie - ultima sedinta de politica monetara din acestan - astfel incat dobanda-cheie ar urma sa ajunga la 7,5% pe finalde an.

Analistii bancii considera ca rata reala a dobanzii de circa3,5% este peste dobanda "naturala" pentru un mediu cu scadereeconomica abrupta, iar prin rezervele minime obligatorii, politicamonetara este considerabil mai restrictiva decat o indica nivelulcursului leu/euro si al dobanzii-cheie. In plus, ei noteaza cadeteriorarea pietei fortei de munca este tot mai vizibila, acestafiind inca un argument pentru reducerea dobanzii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO