ZF 24

Jumătate dintre utilizatorii români de internet se uită la clipuri video de pe mobil

Jumătate dintre utilizatorii români de internet se...

Autor: Ioana Nita

09.08.2015, 16:00 222
Consumul video online se află în prezent într-o continuă creştere, atât la nivel mondial, cât şi local, aproximativ 42% dintre utilizatorii de internet din România accesând zilnic materiale video, în special de pe dispozitivele mobile - smartphone-uri şi tablete, potrivit raportului „Online Video Forecast“ al agenţiei media ZenithOptimedia.

„Mobile-ul va deveni principala platformă de vizualizare online video în 2016. În 2012 consumul de video online pe dispozitivele mobile (la nivel mondial - n.red.) era de 22,9%. Până în 2014 acest procent a crescut la 40,1% şi ne aşteptăm să ajungă la 52,7% în 2016 şi la 58,1% în 2017“, conform reprezen­tan­ţilor ZenithOptimedia.

Creşterea consumului video este generată de amplificarea penetrării smartphone-urilor şi a tabletelor la nivel global, împreună cu schimbările survenite în comportamentul consumatorilor. Şi la nivel local vânzările de dispozitive mobile au explodat în ultimii trei ani, anul trecut livrându-se circa 2,6 milioane de smartphone-uri şi 800.000 de tablete. Astfel, rata de penetrare a smartphone-urilor în rândul utilizatorilor de telefonie mobilă din România a ajuns în prezent la circa 40%.

Sectorul telecom a contribuit şi susţinut consumul de video online nu doar prin vânzarea echipamentelor mobile, ci şi prin oferirea de servicii de date pentru accesarea internetului de pe smartphone-uri şi tablete. Astfel, în reţeaua Orange, cel mai mare operator de telefonie mobilă, ponderea consumului de conţinut video din totalul traficului de date a ajuns la 30% din total în anul 2014.

În prezent, 10,5 milioane de persoane din România, atât din mediul urban cât şi rural, utilizează zilnic internetul, dintre care aproape jumătate accesează conţinutul online de pe dispozitivele mobile, conform datelor Studiului de Audienţă şi Trafic de Internet (SATI) realizat de BRAT.

Creşterea consumului de video online determină companiile şi agenţiile de publicitatea să investească mai mult pe acest segment. 

„Cota video online din cheltuielile pentru publicitatea digitală la nivel mondial este în creştere rapidă – de la 8,8% în 2012 la 10,2% în 2014. În România, cota video online a ajuns la 4,8% în 2014, în creştere de la 2,1% în 2012“, conform reprezentanţilor ZenithOptimedia.

În 2014, piaţa de publicitate online s-a situat anul trecut la 51 milioane euro, în creştere cu 10% faţă de 2013, potrivit raportului Media Fact Book 2015. Mai mult de jumătate din această piaţă aparţine jucătorilor internaţionali - Google, Facebook şi Yahoo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO