ZF 24

Letonia ameninta bancile suedeze: Reluati creditarea sau veti risca sa fiti inchise

23.12.2009, 14:35 17

Premierul Letoniei, Valdis Dombrovskis, a atentionat bancilesuedeze ca vor risca sa se inchida in cazul in care nu reiaucreditarea, in ciuda situatiei grave in care economia letona seafla in acest moment, informeaza Financial Times.

Banci precum Swedbank si SEB, care domina piata bancara letona,au fost principalele institutii care au oferit credite in momentulde dezvoltare economica al tarii, inainte de intrarea inrecesiune.

"Oprirea... abrupta a creditarii este o chestiune problematica",a declarat premierul. "Ne asteptam ca bancile suedeze sa reiacreditarea".

In opinia premierului, bancile trebuie sa isi asumeresponsabilitatea, dupa ce acestea au semanat semintele crizei princreditarea "iresponsabila". Economia letona s-a contractat cuaproape 18% in acest an dupa o lunga perioada de crestereeconomica.

"Bineinteles, putem spune ca letonii au imprumutat iresponsabil,dar pentru a putea imprumuta iresponsabil este nevoie ca cineva saofere imprumuturi in mod iresponsabil", a spus premierul. "Obtineamfoarte usor credite intr-o economie supraincalzita. Acum nu maiputem contracta aproape niciun credit, intr-o recesiuneadanca".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO