ZF 24

Microsoft depăşeşte Apple şi devine cea mai valoroasă companie din lume: 2.870 miliarde de dolari

Microsoft depăşeşte Apple şi devine cea mai...

Autor: Liviu Popescu

14.01.2024, 16:44 3094

Microsoft a depăşit Apple pentru a deveni cea mai mare companie din lume în funcţie de valoarea de piaţă, în timp ce boom-ul inteligenţei artificiale a adus o nouă turnură în rivalitatea de zeci de ani dintre cele două grupuri Big Tech, scrie publicaţia Financial Times.

Acţiunile companiei de software au urcat cu aproximativ 1% la începutul şedinţei de tranzacţionare de joi, ducând valoarea sa de piaţă la 2.870 mld. dolari, devansând astfel producătorul iPhone, ale cărui acţiuni au scăzut cu aproape 1%.

La prânz, la New York, Apple a revenit pe primul loc, în timp ce piaţa în general a scăzut.

Entuziasmul investitorilor cu privire la noul val de inteligenţă artificială generativă a alimentat o revenire a acţiunilor Microsoft, care este cel mai mare susţinător al OpenAI, producătorul popularului chatbot ChatGPT, care funcţionează cu inteligenţă artificială.

Apple a fost lăsată în mare parte în afara entuziasmului AI care a propulsat Microsoft, care este cel mai mare susţinător al OpenAI şi furnizor de găzduire în cloud, precum şi un pionier în implementarea chatbot-urilor AI în produsele sale de căutare şi pentru locul de muncă.

În acelaşi timp, îngrijorările legate de vânzările mai slabe ale iPhone - în special în China - au cântărit asupra acţiunilor Apple în primele zile ale anului 2024, determinând o serie de retrogradări ale analiştilor de pe Wall Street.

Apple şi Microsoft sunt rivali încă din anii 1980, când compania fondată de Steve Jobs şi Steve Wozniak a acuzat producătorul Windows al lui Bill Gates că a furat "aspectul şi simţul" software-ului său pentru calculatoare Macintosh. Apple a pierdut un proces foarte mediatizat privind drepturile de autor care viza Windows la începutul anilor 1990, deschizând calea pentru Mi

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO