ZF 24

Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii: Putem transforma sistemul de renta viagera intr-un sistem de pensionare anticipata

01.02.2010, 13:26 29

Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii, a afirmat ca efectelevechii legislatii in ce priveste sistemul rentei viagere trebuieincetat, chiar daca in continuare se platesc drepturile tuturorcelor care s-au inscris in sistem pana la sfarsitul lunii decembrie2009. "Nu putem sa luam in continuare cereri de renta viagera pesistemul vechi. Incercam acum sa negociem cu Comisia Europeana fieadaptarea sistemului de renta viagera potrivit normelor europene,fie transformarea acestui stimulent de comasare a terenurilorintr-o alta forma. Exista posibilitatea sa discutam in cadrulProgramului National de Dezvoltare Rurala despre sistemul depensionare anticipata, care este permis la nivel european. Acumcontinuam contractele vechi, nu mai putem prelua contractele", adeclarat Mihail Dumitru.

Renta viagera agricola reprezinta suma de bani platitaproprietarului care instraineaza sau arendeaza terenurile agricoleextravilane, avand siguranta unei surse viagere de veniturigarantate de stat. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintaechivalentul a 100 de euro/ an instrainat si echivalentul a 50 deeuro pentru fiecare hectar arendat.

Suprafata comasata in ultimii ani a ajuns la 360.000 ha. "Vatrebui sa facem o analiza sa vedem cat ne-a costat sa comasamaceasta suprafata si in urma acestei analize putem spune daca esteun mecanism eficient si daca trebuie continat sau nu. Trebuie safacem comparatie cu alte state care au aceste politici de comasare,de altfel costisitoare. Chiar daca nu este mult, tinand cont degradul de faramitare a terenului agricol, cele 360.000 ha comasatereprezinta un inceput", spune ministrul de resort.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO