ZF 24

Ministrul Muncii: Rata somajului este controlabila. S-ar putea sa nu folosim banii alocati la rectificare pentru somaj

08.09.2009, 19:25 12

Peste 100.000 de angajati care au intrat in somaj tehnic pefondul restructurarilor operate de companii au beneficiat descutiri de taxe timp de trei luni in acest an, potrivitdeclaratiilor ministrului Muncii, Marian Sarbu, in cadrul uneiconferinte realizate la sediul ministerului cu ocazia vizitei inRomania a ministrului suedez pentru ocupare, Sven OttoLittorin.

"De la 1 aprilie 2009 si pana in prezent, 1.894 de intreprinderisi 111.125 de lucratori au beneficiat de scutiri de CAS si impozitpe venit timp de trei luni", a declarat Marian Sarbu.

In cadrul discutiilor care au durat o ora si jumatate, cei doireprezentanti au discutat despre masurile pe care le-a luat Romaniacu privire la incluziunea pe piata muncii in contextul actual, unadin principalele teme de discutie fiind facilitatile acordateangajatilor trimisi in somaj tehnic.

"Avem un somaj de aproximativ 6,3 - 6,4%, dar rata este incacontrolabila. Am adaugat la rectificarea bugetara o sumasuplimentara pentru bugetul de somaj, suma pe care s-ar putea incasa nu o folosim", a mai spus Sarbu.

In ceea ce priveste legea unica a salarizarii in domeniulbugetar, ministrul a precizat ca nivelul de 705 lei, carecorespunde primului coeficient de ierarhizare, ar trebui sa sereflecte si la nivelul salariului minim pe economie de anulviitor.

"Vom propune ca pana la sfarsitul anului aceasta masura sa fiestabilita printr-o hotarare de Guvern. Dorim ca prin aceste masurisa-i protejam pe cei cu salarii mici in aceasta perioada de criza.2010 va insemna un an care va aduce o reforma in sistemul desalarizare, o simplificare si o imbunatarire a aparatului de stat",a mai spus Sarbu.

Ministrul ramane insa la estimarile avansate de ComisiaNationala de Prognoza, care preconizeaza ca pana la finele anuluivom avea 620.000 de someri. In prezent, rata somajului este de6,3%, iar numarul somerilor se ridica la peste 570.000.

"Trebuie sa se micoreze si numarul de functii din domeniulbugetar, pentru ca pasii intre o functie si cealalata sunt extremde mici in acest moment", sustine Sarbu.

El a mai precizat ca rata somajului de anul viitor nu va crestefata de nivelul din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24