ZF 24

Prima economie a Europei continuă să se vindece: Activitatea din sectorul privat german a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din ultimul an

Prima economie a Europei continuă să se vindece:...
23.05.2024, 14:07 91

Activitatea din sectorul privat german a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din ultimul an, în condiţiile în care starea de rău a industriei ţării s-a atenuat, scrie Bloomberg.

Indicele managerilor de achiziţii al S&P Global pentru cea mai mare economie europeană a crescut la 52,2 în luna mai, depăşind aşteptările analiştilor şi menţinându-se peste pragul de 50, care indică o creştere pentru a doua lună.

Serviciile au continuat să conducă avansul, deşi indicele pentru industria prelucrătoare a fost cel mai ridicat din ianuarie.

Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank, a remarcat semnele unei potenţiale redresări în acest sector.

„Aceste cifre oferă speranţă", a spus el într-o declaraţie. „Cei care au prezis o slăbiciune prelungită a economiei germane ar putea realiza foarte curând că s-au înşelat".

Cu toate acestea, au existat veşti mai puţin pozitive în Franţa, unde indicatorul compozit a coborât în mod neaşteptat din nou sub 50, tras în jos de servicii.

Cele două economii de top din zona euro au înregistrat o expansiune mai mare decât se aştepta în primul trimestru din 2024, contribuind la scoaterea blocului de 20 de naţiuni din recesiunea pe care a cunoscut-o în a doua jumătate a anului trecut.

Analiştii se aşteaptă ca reducerile ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană să susţină o redresare în întreaga regiune în cursul acestui an, iar inflaţia să se retragă, de asemenea, spre 2%, după ce a înregistrat un vârf istoric în perioada recentă.

S&P a precizat că întreprinderile din Germania au majorat preţurile de producţie în cel mai lent ritm de la începutul anului 2021, în timp ce Franţa a înregistrat una dintre cele mai slabe rate ale inflaţiei preţurilor de producţie din ultimii trei ani - chiar dacă creşterile costurilor de producţie au rămas ridicate.

Atât Bundesbank, cât şi Banca Franţei preconizează o uşoară creştere a produsului intern brut în trimestrul al doilea. Hamburg Commercial Bank a declarat că cele mai recente date sugerează o expansiune de 0,3% pentru fiecare ţară în acest trimestru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24