Business Hi-Tech

Romcard si Gecad estimeaza ca romanii vor plati online cu cardul de 15 mil. euro

Romcard si Gecad estimeaza ca romanii vor plati online cu cardul de 15 mil. euro

Click pentru imaginea marita

08.06.2007, 19:06 54

Piata locala a tranzactiilor online prin carduri bancare realizate pe internet este asteptata in acest an sa atinga 12 - 15 mil. de euro, a declarat pentru ZF Carmen Sebe, director executiv al Gecad ePayment.
Din aceasta valoare, Sebe estimeaza ca aproximativ 10 milioane vor fi tranzactionati prin sistemul ePayment.
In primele trei luni ale acestui an, compania a tranzactionat aproximativ 41.000 de plati electronice, a caror valoare depaseste 5 milioane de euro, peste jumatate din valoarea totala a comertului electronic de anul trecut.
Marin Mitroi, directorul general al Romcard, este de parere ca piata ar putea depasi in acest an 15 milioane de euro, motivul principal fiind cresterea numarului tranzactiilor, precum si campaniile rulate de unele companii mari care promoveaza platile si achizitiile online. Potrivit lui, numarul tranzactiilor dintr-o luna a crescut de 4 - 5 ori fata de cel inregistrat la sfarsitul lui 2006, tendinta fiind de dublare in fiecare luna.
"Lucrurile merg mai repede decat ne asteptam. La aceasta ajuta si faptul ca unele companii mari promoveaza astfel de modele de plata", a precizat Carmen Sebe.
Ea este de parere ca piata va evolua pe parcursul lui 2007 cu un ritm sustinut de crestere.
"Cu siguranta piata romaneasca de e-commerce va creste in 2007. Avem motive suficiente sa credem ca tendinta din primul trimestru si din luna aprilie se va mentine, iar ca urmare la sfarsitul lui decembrie putem atinge un volum de peste 20 de milioane de euro tranzactionati in magazine online romanesti in tot anul 2007", a adaugat oficialul Gecad ePayment.
eMag, cel mai mare magazin online din Romania, a inregistrat anul trecut vanzari de 35 mil. euro, iar anul acesta se asteapta la dublarea veniturilor la peste 70 mil. euro.
Radu Apostolescu, directorul executiv al eMag, a estimat ca din totalul vanzarilor online ale site-ului doar 5% reprezinta plati electronice cu cardul.
Conform datelor Romcard, valoarea totala a tranzactiilor online prin carduri bancare in magazinele virtuale din Romania s-a ridicat anul trecut la 9,6 mil. euro, in crestere cu aproape 25% fata de 2005, in timp ce numarul tranzactiilor procesate a fost de circa 107.500.
Cu toate acestea, in primul semestru din 2006 s-au tranzactionat online doar 2,1 milioane de euro. Inceputul semestrului al doilea a adus o crestere spectaculoasa a numarului de tranzactii in euro, in detrimentrul celor in dolari, ceea ce s-a si reflectat in evolutia numarului total al tranzactiilor.
Oficialul Gecad a precizat ca ePayment detinea la sfarsitul lui 2006 o cota de piata valorica de 86%, in timp ce din punctul de vedere al volumelor tranzactionate, compania avea o cota de piata de 55%.
"Avand in vedere si cota de piata a ePayment, ne asteptam (pentru 2007 - n. red.) la o dublare a cifrei de afaceri inregistrate in 2006", a adaugat Sebe.
In ceea ce priveste disponibilitatea serviciilor PayPal, cel mai mare procesator de plati online din lume, si pentru Romania, oficialul Gecad admite ca acesta poate reprezenta o noua sursa de venit pentru ePayment, compania colaborand deja cu PayPal la nivelul sistemului Avangate.
Potrivit ePayment, 25% numarul total al tranzactiilor din 2006 au fost efectuate pentru achizitia de pachete de turism, in timp ce 23% din volum a fost generat de segmentul serviciilor telecom, aici fiind incluse plata facturilor de telefonie mobila cartele de telefonie mobila, precum si terminale si accesorii GSM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO