ZF 24

Sorin catre Traian: Ba, daca ma bag eu in cursa il fericim pe Geoana amandoi! Traian catre Sorin: Ba, daca faci pasajul Basarab, eu te decorez!

Sorin catre Traian: Ba, daca ma bag eu in cursa il fericim pe Geoana amandoi! Traian catre Sorin: Ba, daca faci pasajul Basarab, eu te decorez!
10.05.2009, 14:00 27

Dialogul a avul loc vineri seara la Palatul Cotroceni, unde presedintele Romaniei Traian Basescu si sotia sa Maria au oferit, in gradina Palatului Cotroceni, o receptie de ziua Europei.

Vineri a fost si prima zi de campanie electorala, asa ca multi dintre candidati s-au ingramadit in preajma presedintelui, care a tinut sa-i aiba alaturi pe regele Cioaba si pe fiica sa, poetesa Luminita, pe primarul Capitalei Sorin Oprescu, dar si pe membrii Guvernului sau reprezentantii corpului diplomatic.

Oprescu a venit cu o ora intarziere, la 19.00, confirmand astfel legenda ca se lasa asteptat la orice eveniment.  Il intreb cu seriozitate pe primar cum merge cu strangerea cainilor vagabonzi de pe strazi si ii spun ca in acea dimineata m-au alergat trei dintre ei pe strada Eminescu. “Nu stiu cine se ocupa de ei, dar ce stiu este ca cine vrea sa faca treaba nu se pricepe si cine nu se pricepe face treaba”, a afirmat Oprescu. N-am inteles nimic, dar primarul continua: “Am adunat deja 1000 de caini de pe strazi, asteptati ca se rezolva”, imi spune Oprescu pe un ton patern si se indreapta catre Basescu care il intampina razand in hohote. Relatiile dintre cei doi nu sunt asa de “vesele” pe cum se vad in curtea de la Cotroceni. Basescu l-a invins pe Oprescu in cursa pentru Primarie in 2000, dar potrivit calculelor analistilor politici, acum Oprescu este singurul care poate sa-l infranga pe Basescu la prezidentiale in toamna. “Ba, daca ma bag eu in cursa il fericim pe Geoana amandoi!”, ii spune Oprescu presedintelui, care i-o intoarce imediat. “Ba, daca faci pasajul Basarab, eu te decorez”.

Encounterul se termina repede, iar seful statului isi face loc catre grupul ziaristilor, care il intreaba de ce nu isi mai anunta odata candidatura la prezidentiale. Depinde de mersul economiei, este raspunsul presedintelui, care in discursul sau de la debutul reuniunii a facut apel la moderatie si cumpatare din partea sindicatelor si patronatelor.
Turul de de pajiste continua cu seful asociatiei oamenilor de afaceri romani, Florin Pogonaru, cu care presedintele discuta aprins, dar care la un moment dat paraseste brusc discutia.

Cioaba se plimba pe aleea principala a pajistei cu capul pe sus, de parca Cotroceniul ar fi regatul sau. Este urmat de fiica Luminita si de o suita de “supusi”, mai interesati de persoana “Regelui” lor, decat de cea a presedintelui Romaniei.
Sotia presedintelui, Maria, salute timid grupul ziaristilor insotita de sefa departamentului de protocol de la Palat. Este intrebata daca are emotii pentru candidature fiicei Elena la Parlamentul European .”Cum sa nu”, spune mama emotionata, si insista “Nu a avut de ales, nu putea nici pe listele de partid, nu putea nici sa renunte”, spune sotia presedintelui. Spune ca va merge in campanie cu fiica ei, dar ca Elena nu i-a cerut-o inca.

Traian Basescu isi intersescteaza pasii cu sotia sa cu cativa metri inainte de intrarea de Palat, care reprezinta practic iesirea de la receptia de pe pajiste. Aproape se impiedica de Traian Ungureanu, ziaristul care va candida pentru PD-L la alegerile europarlamentare. “Ce faci? Ai intrat in politica, iti trebuie noroc, nu asa”, spune presedintele care isi ia la revedere pe stil American, fluturind din maini.
Seara festiva s-a incheiat. Urmeaza campania electorala, de care multi leaga viitorul presedintelui Romaniei. Deci totul nu depinde numai de economie, ci si de rezultatul obtinut de partidul de suflet al presedintelui, PD-L, la europarlamentare. Oricare ar fi motivele care il vor determina sa ia o decizie, peste o luna vom sti daca Basescu candideaza sau nu la prezidentiale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24