ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

29.10.2009, 19:53 14

1. Delegatia FMI a sosit la Guvern, pentru a discuta cuBoc despre acordul de finantare. Membrii delegatieiFondului Monetar International (FMI) au sosit la Palatul Victoria,pentru a discuta cu premierul interimar, Emil Boc, despre acordulincheiat de Romania cu institutia financiara, la intalnireparticipand si reprezentanti ai Comisiei Europene si BanciiMondiale.

Delegatia FMI se afla in Romania pentru a doua evaluare aacordului si s-a intalnit, miercuri, cu guvernatorul BNR, MugurIsarescu, avand si o prima discutie, la nivel de experti, cureprezentantii Ministerului Finantelor Publice.

Delegatia se va intalni cu mai multi lideri politici, adeclarat, miercuri, seful misiunii Fondului in Romania, JeffreyFranks, care a precizat ca discutii intre institutia financiarainternationala si politicieni au avut loc si in trecut.

2. Membrii cabinetului Croitoru, respinsi de comsiileparlamentare. Comisiile parlamentare i-au avizat negativpe toti cei opt candidati la functii in guvernul propus depremierul desemnat Lucian Croitoru pe care i-au audiat in cursulzilei de joi.

Dintre cei 14 membri ai cabinetului Croitoru, audiati miercurisi joi, doar doi au primit aviz pozitiv din partea comisiilorparlamentare: Vasile Blaga, pentru functia de ministru alDezvoltarii, si Bogdan Aurescu, pentru funcia de ministru deExterne. Miercuri au mai fost respinsi de comisii Catalin Predoiu(Justitie), Gheorghe Pogea (Finante), Adrian Radulescu(Agricultura) si Mihai Seitan (Munca).

3. AFI Palace Cotroceni, cel mai mare mall din Romania,a fost inaugurat. Cotroceni Park, cel de-al zecelea si celmai mare mall din Bucuresti, a fost deschis astazi, acesta avand osuprafata inchiriabila de 76.000 de metri patrati.

Deschiderea mall-ului a provocat deja reactii ale altorproprietari de centre comerciale, care simt cum lupta pentru baniide cumparaturi ai bucurestenilor se ascute puternic.

Proprietarii proiectelor Bucuresti Mall si Plaza Romania, celemai vechi din Bucuresti, intentioneaza sa prelungeasca programulmagazinelor pana la ora 23.00, pentru a atrage si a tine mai multalume in mall, in conditiile in care proiectul Cotroceni Park seafla la circa un kilometru distanta de Plaza Romania.

4. Bursa de la Bucuresti reuseste sa treaca pe verde cuun avans de 2,60%. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) aincheiat sedinta de joi in crestere cu 2,60%, pe o lichiditate carela finalul zilei s-a ridicat la 10,62 milioane euro (45,79 milioanelei).

Societatile de investitii financiare (SIF), grupate in cadrulindicelui BET-FI, au avansat in medie cu 3,60%, in timp ce indiceleBET, al celor mai lichide zece companii tranzactionate la Bursa, acastigat 2,20%. Companiile de energie, grupate in cadrul indiceluiBET-NG, au inregistrat un plus de 2,62%.

5. Cel mai scump euro din ultimele 8 luni si jumatate:cursul BNR urca la 4,3079 lei/euro. Leul a continuat sa sedeprecieze fata de euro la cursul de referinta, pentru a treia ziconsecutiv, banca centrala anuntand la ora 13:00 o cotatie de4,3079 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele 8 luni sijumatate. Un curs de referinta mai mare a fost anuntat pe data de17 februarie, de 4,3096 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO