ZF 24

UE este pregatita sa intervina pentru Grecia, pietele financiare se calmeaza

16.03.2010, 16:55 17

Uniunea Europeana este pregatita sa intervina daca va fi nevoiepentru Grecia, dar reprezentantii ministrilor de finanse si aieconomiei din UE reuniti ieri si astazi la Bruxelles au subliniatca masurile luate de statul elen de reducere a deficitului bugetarsunt suficiente pentru a convinge pietele financiare.

"Eurogrupul reafirma angajamentul statelor membre de a actionacoordonat si eficient, daca va fi nevoie. Au fost clarificatemodalitatile tehnice care vor fi activate rapid in caz ca va finevoie. Obiectivul nu va fi de a furniza finantare la dobanda mediea zonei euro, ci de a pastra stabilitatea financiara a zonei euro",a subliniat Jean Claude Juncker, presedintele Eurogrup, grupultarilor din zona euro.

Decizia privind Grecia a fost cea mai asteptata de la reuniuneaministrilor de finante din zona euro, care a precedat intalnireaministrilor de finante ai UE. Pietele financiare au parut ierimultumite de declaratiile oficialilor europeni, care pentru primadata au vorbit despre modalitati "tehnice" de interventie si de"rate de dobanda" in cazul unui eventual ajutor, chiar daca nu audat mai multe indicii si au spus ca in continuare se discuta.

Ca reactie, obligatiunile elene au crescut ieri cu 6 puncte debaza (0,06%), pina la o cotatie de 100,8% fata de valoareanominala.

Randamentul bondurilor elene cu scadenta la 10 ani este in acestmoment de 6,12%, conform Bloomberg, dublu fata de dobanda la carese imprumuta statul german, de 3,16%, dar mai mica decat cotatiapentru Africa de Sud, de 8,9%, sau Ungaria, cu un randament de7,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO