ZF 24

Update - Banca Mondiala: Pierderile din credite pot ajunge la 9% din PIB-ul Romaniei

28.10.2009, 15:04 21

Pierderile din credite nerecuperate ar putea ajunge la 9% dinPIB-ul Romaniei (peste 10 mld. euro), estimeaza expertii BanciiMondiale pe baza nivelurilor inregistrate in alte tari emergente inperioade de criza din trecut.

Pentru Ungaria, pierderile sunt estimate la 15% din PIB, iarpentru Polonia tot la 9%.

"Pierderile in crestere ale bancilor din regiune ar puteasubmina revenirea economiei in conditiile in care creditarea pentrucompanii si persoane fizice este diminuata pentru conservareacapitalului si reducerea riscurilor nou asumate", apreciazaexpertii BM.

Totusi, BM apreciaza ca poate fi luat in calcul si un scenariumai optimist al pierderilor in conditiile in care preturilelocuintelor cu care au fost garantate credite ipotecare nu auscazut atit de mult si ar putea fi luata in considerare o rata derecuperare a creditelor de 75%. Deocamdata, bancile au decis sa nuexecute masiv clientii pentru a nu inrautati conditiile de pe piataimobiliara.

Expertii institutiei amintesc ca in criza din Turcia din 2000ponderea creditelor neperformante a urcat la 27,6%, iar in Rusia,dupa criza din 1998, a ajuns la 40%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO