ZF 24

Valoarea impozitelor din tranzactii imobiliare a crescut in 2007 de patru ori

20.01.2008, 15:11 11

Valoarea impozitelor pe veniturile din tranzactiile imobiliare incasate de catre notari au totalizat anul trecut 1,2 miliarde de lei (aproape 360 milioane euro), nivel de peste patru ori mai mare decat in 2006, potrivit datelor Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), preluate de Mediafax.

In 2006, notarii au colectat la incheierea actelor notariale pentru tranzactiile imobiliare peste 925 de milioane de lei (peste 260 milioane euro), din care doar 289,9 milioane de lei (peste 82 milioane de euro) sub forma impozitului pe tranzactiile imobiliare, iar restul ca taxa notariala de timbru.

Incepand cu 2007, sistemul de taxare a tranzactiilor imobiliare a fost modificat, taxa de timbru si impozitarea cu 16% a tranzactiilor incheiate de persoanele fizice care realizau profit din vazarea imobilului fiind inlocuite cu impozitarea tuturor tranzactiile in care vanzatori sunt persoane fizice, indiferent daca realizeaza sau nu profit. Nivelul impozitului este cuprins intre 1% si 3% in functie de valoare si data dobandirii.

Tranzactiile imobiliare au fost impozitate pentru prima data in 2005, incepand cu luna iunie, diferentiat in functie de perioada de detinere a imobilului, fiind introdusa o cota de impozitare de 10% pentru castigurile obtinute din vanzarea de cladiri si terenuri, in cazul in care acestea sunt cedate in mai putin de trei ani de la dobandire.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24