ZF 24

Vasile Nicula, preşedintele Comisiei de Buget din Senat: Conducerea ASF trebuie să returneze primele, altfel va fi demisă

Vasile Nicula, senator PSD şi preşedintele Comisiei de buget de la Senat. Foto Silviu Matei

Vasile Nicula, senator PSD şi preşedintele Comisiei de buget de la Senat. Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

23.02.2014, 21:23 1769

Vasile Nicula, senator PSD şi preşedintele Comisiei de buget de la Senat, le cere celor nouă membri ai Consiliului Autorităţii de Su­praveghere Financiară (ASF) să returneze primele încasate la casieria instituţiei, în caz contrar acestora li se va cere demisia.

„Primele încasate de membrii Consiliului ASF nu sunt ilegale, ci imorale. Le voi cere membrilor să returneze la casieria instituţiei primele pe care aceştia le-au încasat, altfel le vom cere demisiile. Marţi, senatorii din cadrul Comisiei de buget vom face o verificare a activităţii ASF şi îi vom chema şi pe membrii Con­siliului ASF. Dacă nu au dovada returnării banilor, pot nici să nu mai vină marţi“, a spus Nicula pentru ZF.

În toamna anului trecut, comisiile de buget de la Senat şi Camera Deputaţilor au fost cele care le-au dat ok-ul actualilor membri ASF să candideze pentru cele nouă locuri în conducerea ASF, în urma unor audieri mai mult formale. Plenul renunit al Parlamentului a fost cel care i-a validat în funcţie.

Declaraţia preşedintelui Comisiei de buget are loc în condiţiile în care conducerea ASF ar fi încasat prime de zeci de mii de euro în lunile noiembrie şi decembrie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, 19 februarie, că „luând veniturile primite de instituţii echivalente din Statele Unite şi prin toată Europa, nu găsim alţii mai bine plătiţi decât ei şi ei sunt plătiţi pentru incompetenţă, niciunul din ei nu are competenţe pe piaţa de capital“.

Spre comparaţie, în Polonia, Andrzej Jakubiak, preşedintele comisiei de supraveghere financiară KNF, are un salariu brut de 3.700 de euro/lună (15.000 de zloţi), ceea ce înseamnă un salariu net de circa 2.500-3.000 de euro. KNF supraveghează pieţe financiare de 600 miliarde de euro, în timp ce ASF supraveghează o piaţă de 60 de ori mai mică. 

Mai mult, Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat „protejarea frauduloasă“ a intereselor SC Carpatica. În acelaşi dosar a fost reţinut şi Marian Mîrzac, fost membru neexecutiv în Consiliul ASF, care şi-a dat demisia din funcţie la scurt timp după ce a fost arestat.

Preşedintele ASF a declarat vineri, 21 februarie,  la ieşirea de la DNA că motivul pentru care a fost chemat de procurori are legătură mai mare cu Astra decât cu ordonanţa ASF, precizând că marţea viitoare va avea răspunsul privind urmărirea sa penală. Nu este primul preşedinte de instituţie de supraveghere pus sub urmărire penală. În 2006 fostul preşedintele CNVM Gabriela Anghelache alături de alţi doi comisari, Paul Miclăuş şi Victor Eros, şi angajaţi ai CNVM, unii dintre ei care lucrează acum în cadrul ASF, au fost puşi sub acuzare pentru favorizare a infractorului şi aderare la grupul infracţional organizat de persoane din conducerea Rompetrol în dosarul manipulării pieţei la listarea Rompetrol Rafinare.

Dan Radu Ruşanu a mai spus că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care a fost modificat numărul de membri din Consiliul ASF de la 11 la 9, respectând cu stricteţe criteriile din lege privind experienţa, vechimea şi, în special, incompatibilitatea cu membrii Parlamentului, a fost solicitată de Comisia Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.

Marţi, 18 februarie, ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială pentru societatea ASTRA, în urma descoperirii unor nereguli. Săptămâna aceasta, se va afla dacă Astra va face plângere împotriva deciziei ASF la secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti. Oficialii agenţiei Astra nu au putut fi contactaţi de ZF.

De asemenea, ASF a emis un comunicat de presă vineri seară prin care afirmă că salariile conducerii ASF nu trebuie să reprezinte o surpriză pentru preşedinte, premier şi parlamentari, instituţia considerând că informaţiile privind câştigurile fac parte din presiunea publică pe care au dorit-o persoane care ar fi preferat ca ASF să nu constate neregulile din piaţa asigurărilor. ASF a făcut public că şi în trecut conducerile fostelor autorităţi de supraveghere, susţinute de PDL, ar fi încasat venituri ridicate.

„Spre exemplu, domnul Constantin Buzoianu, descris de presă ca fost şef al Miliţei Economice din portul Constanţa şi un apropiat al preşedintelui României, nominalizat politic pentru funcţia de preşedinte al CSA, sub mandatul căruia societatea ASTRA nu a primit nicio sancţiune semnificativă, a avut într-un interval de două luni venituri de 151.851 de euro. Fostul comisar al CNVM Gheorghe Albu, nominalizat politic pentru această poziţie, a avut în ultimele două luni înainte de înfiinţarea ASF venituri de 69.816 euro.“

Fostul comisar al CNVM Ştefania Ferencz, descrisă de presă drept «secretara domnului Boc», a avut în ultimele două luni înainte de înfiinţarea ASF venituri de 64.131 de euro“, potrivit ASF.

ASF consideră că transmiterea către presă a salariilor din ASF face parte din presiunea publică pe care au dorit-o „cei care ar fi preferat ca instituţia să nu constate neregulile din piaţa asigurărilor“. Comunicatul de presă nu este semnat. Preşedintele ASF ar fi intrat în concediu, iar următorul în rang care ar urma să îi preia atribuţiile este Daniel Dăianu. Însă restul membrilor ASF se dezic de acest comunicat de presă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că cere Parlamentului revocarea „imediată“ a întregii conduceri a ASF, susţinând, referitor la această instituţie, că este „o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă“. În replică, premierul Victor Ponta a afirmat joi că preşedintele Traian Băsescu a cerut revocarea conducerii ASF deoarece proprietarul societăţii Astra Asigurări, unul dintre sponsorii săi, are probleme.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO