ZF 24

Veniturile Volkswagen au depăşit aşteptările analiştilor: Creşterea livrărilor şi cererea puternică din SUA şi Europa au compensat scăderea înregistrată în China. Profitul VW din primul trimestru al anului a ajuns la 5,7 miliarde de euro

Veniturile Volkswagen au depăşit aşteptările...

Autor: Andrei Şerbănescu

04.05.2023, 12:04 309

Volkswagen AG a depăşit aşteptările pentru primul trimestru, după ce creşterea livrărilor şi cererea puternică din SUA şi Europa au ajutat la compensarea unei scăderi a vânzărilor în China, raportează Bloomberg.

Deşi profitul operaţional din primul trimestru a scăzut la 5,7 miliarde de euro (6,3 miliarde de dolari), rezultatul rămâne apropiat prognozei analiştilor de 5,5 miliarde de euro. 

VW şi-a confirmat perspectivele, subliniind un portofoliu de comenzi ridicat, de 1,8 milioane de vehicule numai în Europa de Vest, a declarat directorul financiar Arno Antlitz. Îmbunătăţirea preţurilor în regiunea de origine a companiei, precum şi în America de Nord, a contribuit, de asemenea, la susţinerea rezultatelor, livrările globale din primul trimestru crescând cu peste o cincime. 

Producătorul se aşteaptă să recupereze terenul pierdut în China în acest an cu o gamă extinsă de modele şi o tehnologie adaptată gusturilor locale. Livrările pe cea mai mare piaţă a VW s-au prăbuşit cu 15% în primul trimestru, chiar dacă piaţa în ansamblu a crescut.

Acţiunile au suferit puţine modificări la începutul şedinţei de tranzacţionare de la Frankfurt, după o creştere de 6,5% de la începutul anului.

Începutul solid de an al VW se potriveşte cu cel al rivalilor Stellantis NV şi Ford Motor Co. care, de asemenea, au rămas prudenţi în ceea ce priveşte lunile următoare. Pe măsură ce condiţiile se precipită, producătorii de automobile se confruntă cu perspectiva scăderii preţurilor vehiculelor, în timp ce aceştia încă lucrează la comenzile acumulate în perioada întreruperii lanţului de aprovizionare. Reducerile agresive impuse de Tesla Inc. contribuie la creşterea presiunii pentru marii producători auto. 

VW se confruntă cu mai multe lupte interne, generate de eşecurile din China. Directorul executiv Oliver Blume, aflat de mai puţin de un an la conducerea companiei, a făcut mai multe călătorii în Beijing, după ce dificultăţile VW în domeniul software au descurajat cumpărătorii. Vânzările de maşini hibride şi electrice cu baterii fabricate pe plan local sunt în plină expansiune în China, iar livrările celui mai mare producător de vehicule electrice BYD Co. au depăşit VW în primul trimestru. 

Compania intenţionează să construiască o nouă fabrică în Carolina de Sud pentru a produce camioane şi SUV-uri electrice sub numele de Scout, investind, de asemenea, 4,8 miliarde de euro pentru a construi o fabrică de baterii în Canada, prima sa fabrică din afara Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO