ZF 24

Video ZF Live. Valentin Durigu, tax director la KPMG: Toată lumea vorbeşte de reciclarea ambalajelor, dar marea problemă este la deşeurile industriale şi municipale

Autor: Roxana Rosu

17.02.2016, 00:05 218

România este arătată de mulţi ani cu de­getul că ar fi codaşa Europei la re­cicla­re, dar problema majoră nu este la am­ba­laje, unde avem o rată de 57%, ci la zona de deşeuri industriale şi municipale, unde procentul de valorificare şi reciclare abia depăşeşte 7%, a spus la ZF Live Valentin Durigu, tax director în cadrul KPMG.

„Toată lumea spune că România e codaşă la reciclare în UE, dar se discută la modul general. La deşeurile din ambalaje suntem în urma altor state, dar nu foarte rău. Suntem undeva la 57% la reciclare şi valorificarea deşeurilor din ambalaje. În schimb, la deşeuri industriale şi munici­pale, procentul e puţin peste 7%, enorm de puţin. În vest, în Belgia, Germania, Marea Britanie, gradul e peste 90%“.

Sectorul reciclării a fost zguduit anul trecut de scandalul OTR-urilor (organi­za­ţiile de transfer de responsabilitate), după ce acestea au notificat companiile de la care colectau ambalaje că nu au atins obiectivele impuse de lege pentru anul 2014. Prin urmare, companiile au fost nevoite să achite penalizări de 2 lei per kilogram de ambalaj nereciclat, su­mele variind între sute de mii de euro şi milioane de euro. 

Prin lege, există trei categorii de com­panii care lucrează cu ambalaje şi trebuie să le recicleze: cele care livrează produse am­bulate pe piaţă, cele care importă pro­duse ambalate şi, a treia categorie, firmele care cumpără produse ambalate din alte ţări şi le vând în România.

În ceea ce priveşte obligaţiile legale de reciclare, ele pornesc de la un minim de 15% la lemn şi ajung la 60% la sticlă şi carton. În plus, există un obiectiv global, de 55% pe an, şi unul de reciclare prin valorificare, de 60% pe an.

„Cel mai greu, pe orice piaţă, este să asiguri reciclarea acestor deşeuri de ambalaje. Există o legendă urbană, că se colectează selectiv şi apoi toate deşeurile ajung la groapa de gunoi, dar eu nu mai ştiu să se întâmple aşa de câţiva ani“.

În timp ce în România discuţiile se con­centrează pe ratarea obiectivelor şi neclarităţi ale legislaţiei, ţinta UE pentru 2030 este economia circulară, în care nu se mai generează deloc deşeuri. „Noi ne tot luptăm de 10 ani şi abia am reuşit să ajun­gem la 7%. Suntem toţi responsabili şi vom plăti toţi“, spune partenerul KPMG.

Ca idee, există două principii aplicate în ţările care au ajuns la procente ridicate de reciclare, cel al amenzilor şi cel al recom­pensei. Astfel, în unele state com­paniile „prietenoase“ cu mediul sunt recompensate, premiate, în timp ce în altele cei care nu îşi îndeplinesc obiectivele sunt amendaţi. De asemenea, sunt ţări care aplică ambele principii.

Potrivit lui Valentin Durigu, în legislaţia românească există în acest mo­ment o serie de neclarităţi, un exem­plu fiind obligaţia ca firmele să aibă un contract cu un OTR, deşi anul trecut com­paniile care încheiaseră astfel de contracte au ajuns să fie penalizate.

„Dacă eu anul trecut nu mi-am îndeplinit obligaţiile privind reciclarea, având contract cu un OTR, de ce anul acesta să fac din nou contract de acelaşi fel? Trebuie schimbată legea“.

În plus, generatorii de deşeuri au trei variante de a respecta legea în acest mo­ment, două dintre ele vizând colec­tarea cu forţe proprii sau prin contract direct cu un reciclator. Dar în ambele cazuri, legea obligă compania să colecteze ambalajele şi să le ducă singur la reciclator, ceea ce este imposibil de făcut de către un producător care vinde produsele sale în diverse magazine.

În 2015, AFM (Administraţia Fon­dului pentru Mediu) a derulat controale la organizaţiile de transfer de responsa­bi­litate (OTR) angajate de agenţii eco­no­mici pentru recuperarea deşeurilor de ambalaje de pe piaţă. Controalele au iden­tificat o serie de nereguli în acest sistem, printre care raportarea de către OTR a unor cantităţi de deşeuri care, în rea­litate, nu au fost niciodată colectate sau reciclate. AFM a aplicat penalităţi fiscale pentru şase din cele 10 OTR din Ro­mânia, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro. Cazul a fost trimis şi la Parchetul Înaltei Curţi, care a comunicat oficial că potenţialul prejudiciu cauzat de supraraportarea OTR se ridcă la peste 54 milioane de euro.

În urma anchetei la OTR, pro­du­că­torii au solicitat suspendarea termenului pentru depunerea la AFM a declaraţiilor anuale privind deşeurile reciclate, diminuarea penalităţii de 2 lei pe kg, prevăzută de lege în cazul neîndeplinirii ţintelor de reciclare şi amnistie fiscală. Totodată, au existat semnale din piaţă privind intenţia producătorilor de a creşte preţurile produselor. În schimb, Ministerul Mediului spune că reducerea penalităţii nu este de dorit, deoarece penalităţile reprezintă un instrument pentru stimularea reciclării şi descurajarea depozitării la groapă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24