ZF English

Noi articole de export - rame si pamant

11.06.2001, 00:00 578



Inca din 1999, in comuna Campani din judetul Bihor a inceput sa functioneze o microferma de crescut rame. Afacerea apartine olandezului Kees Hymans si localnicei Rita Baicu.

Olandezul este profesor de teatru, iar cu crescutul ramelor se ocupa de peste 10 ani. Venind in Romania, olandezul si-a transformat hobby-ul in afacere, gasind in absolventa de liceu agricol Rita Baicu un partener ideal.

Anul trecut, cei doi intreprinzatori au mutat ferma "Bioland", unica din tara intr-un asemenea domeniu de activitate, la marginea orasului atei.

Kees Hymans avea in Olanda o ferma de rame in care a investit initial 15.000 DM pentru cumpararea ramelor, in conditiile in care avea terenul, cladirile si celelalte utilitati.

A mai investit apoi 25.000 de marci in utilaje si masinarii. Ferma din Olanda produce si acum circa 40 de metri cubi de pamant pe an, pentru doua firme olandeze. Kees si-a extins afacerea in Romania si acum isi petrece jumatate din an la ferma de rame de aici.



La florarie, pretul pamantului e dublu

"Am inceput cu un pat de 4x4 metri. Ramele sunt hranite cu resturi vegetale, balega, frunze, plante uscate, rumegus. Este foarte important sa le dai ce le place, in primul rand resturi vegetale", spune Rita Baicu. Cei doi intreprinzatori vand pamant de flori si principalul produs al fermei, "Vitavert" - vermicompost, cum spun specialistii, adica un ingrasamant produs de rame.

"Vitavert" este absolut natural si contine toate substantele de care are nevoie o planta, materie organica si are pH-ul (gradul de aciditate) neutru. Un pliculet de "Vitavert" care contine 25 mililitri de vermicompost costa 3.000 de lei, cu TVA.

Specialistii spun ca o floare "tratata" cu "Vitavert" are, timp de doua saptamani, toate substantele de care are nevoie. Intreprinzatorii vand punga de cinci litri cu pamant de flori la pretul de 25.000 de lei. Pretul pamantului aproape ca se dubleaza in florariile oradene, care il vand cu circa 50.000 de lei punga.



Perlita romaneasca

Cei doi intreprinzatori au avut intentia de a schimba ambalajul produsului, dintr-unul transparent intr-unul mat, dar cumparatorii s-au obisnuit atat de mult sa vada produsul prin punga, incat stiu de la prima vedere ca acesta provine de la "Bioland".

Asta datorita faptului ca pamantul de la ferma olandezului are un aspect aparte, ca un fel de "perlute". Rita si Kees amesteca in pamantul pentru flori perlita, o pulbere vulcanica expandata.

Aceasta da structura pamantului, iar cand planta este udata, "perlutele" au proprietatea de a inmagazina apa, pe care o elibereaza treptat, in functie de gradul de umiditate a solului. Cei doi sunt mandri de inovatia lor, ca si de faptul ca folosesc doar materiale produse in Romania si nimic din import.

Rita si Kees au, pana acum, peste 20 clienti firme - florarii si benzinarii care vand si pamant de flori sau produse pentru gradinarit. Cererea fiind in continua crestere, suprafata pe care functioneaza ferma a fost extinsa la cativa zeci de metri patrati si a fost necesara angajarea de muncitori.

Pe langa florari si gradinari, ferma "Bioland" este asaltata si de pescari, acestia cumparand de aici rame pentru momeala. Cei doi intreprinzatori spun ca este mult de munca, pana ajungi sa faci profit dintr-o astfel de afacere. Dar, daca te implici cu adevarat, satisfactiile sunt mai mari.

"Patronii" ramelor spun ca in ultima vreme au aparut diverse persoane, in special din Ungaria, care pretind sume foarte mari de bani pentru o microferma de rame "la cheie". In realitate, acestia nu dispun de asa ceva si se multumesc sa dispara cu banii.



Microcrescatoriile din ladite

Rita si Kees spun ca si-au recuperat investitia (aproape 50.000 de marci germane) in mai putin de un an de zile, iar acum obtin si profit, dar nu au vrut sa dezvaluie cat se poate castiga dintr-o astfel de afacere si nici ce productie se obtine zilnic.

Pentru ei, afacerea este oricum dublata de pasiune. "Am vrea sa se inteleaga ca aceasta nu este o afacere obisnuita.

Ramele, considerate de unii banale, fac mult bine oamenilor: in primul rand ne scapa de resturile menajere organice, in al doilea rand ne dau un ingrasamant care, fiind absolut natural, da un echilibru florilor.

Ramele nu sunt doar pentru infipt in acul unei undite. Eu imi imaginez ca sunt mei, care lucreaza pentru mine...

Atata vreme cat eu am grija ca sa primeasca tot ce le trebuie, mancare, aer, ingrijire, ei fac toate lucrurile bune despre care v-am vorbit..."

In curand, cei doi intreprinzatori vor lansa pe piata un nou produs, "Worm-Kid". Acesta va fi o microcrescatorie de rame intr-o ladita. Cumparatorii de "Worm-Kid" vor avea permanent ingrasaminte si pamant de flori pentru plantele lor, produse de rame.

Cei doi spera ca in viitor sa reuseasca sa produca si pentru export. Deocamdata fac vizite dese in strainatate, pentru a testa piata de acolo, pentru ca sunt siguri ca vor fi primii care vor exporta... rame si pamant din Romania.



Rame pe Internet

Ramele sunt usor adaptabile la conditii climatice si de sol foarte variate, singurele lor necesitati fiind legate de asigurarea umiditatii solului si a unei surse de hrana organica.

Ramele sunt hermafrodite, fiecare rama producand "gogosi" care vor fi fertilizate prin contactul cu alta rama. Fiecare rama produce o "gogoasa" la fiecare 7-10 zile, care incubeaza in 14-21 de zile. In conditii favorabile de mediu, din fiecare ou rezulta cate 2-20 rame tinere (in medie 4), care ajung la maturitate in 60-90 de zile.

Atingerea maturitatii este indicata de aparitia in treimea superioara a corpului ramei a unui inel ingrosat, numit clitellum.

Cresterea ramelor - fie pentru momeli de pescuit, fie pentru amestecuri de pamant folosit in horticultura - nu este o sursa de castig rapid, insa rezultatele in timp pot fi remarcabile, tinand cont ca, de pilda, un crescator care porneste cu o mie de rame poate obtine in anul urmator o jumatate de milion de rame.

Pe Internet exista numeroase site-uri care ofera posibilitatea cumpararii de rame pentru crescatorie, "unitatea de masura" fiind mia de rame. Pretul ramelor este cuprins intre 18 si 24 de dolari/1.000 de rame.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO