ZF Live

ZF Live. Bogdan Neacşu, preşedinte, ARB şi preşedinte, CEC Bank: Se simte o scădere a interesului pentru creditele ipotecare şi este firească. Cererea scade din cauza dobânzilor, dar nici băncile nu mai stimulează atât de activ creditul ipotecar, până văd că lucrurile se duc într-o zonă predictibilă

Autor: Mircea Nica

23.08.2022, 07:40 1923

Bogdan Neacşu, şeful ARB şi preşedintele CEC Bank: „Nu vrem să creăm o problemă şi o tensiune socială. Nu are rost să ne grăbim pe fondul creşterii dobânzilor să credităm accelerat“.

Pe segmentul creditelor ipotecare există o scădere a interesului care se simte, dar în acelaşi timp este o reacţie firească având în vedere tendinţa de creştere a dobânzilor, susţine Bogdan Neacşu, preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi preşedinte al CEC Bank.

„Scăderea interesului pentru creditele ipotecare se simte şi este cumva firească. În momentul în care ai o creştere a indicatorilor de bază, care influenţează nivelul ratei pe care ţi-o poţi asuma, acest lucru te pune pe gânduri şi preferi să mai aştepţi până când lucrurile se mai stabilizează. Dacă ne uităm la cifre la nivel de sistem în primul trimestru sau primul semestru, faţă de perioada similară a anului trecut creditul ipotecar a avut o creştere. Există explicaţie şi pentru această situaţie. Au fost clienţi care s-au mutat din apartamentele vechi în cele noi sau au fost clienţi care, în loc să depună bani în depozite sau alte instrumente de economisire au preferat să achiziţioneze proprietăţi. Este adevărat la grade de îndatorare mult mai mici decât o făceau până acum în mod uzual“, a declarat Neacşu la emisiunea de business ZF Live.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO