Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit 2022. Bogdan Neacşu, şeful ARB şI CEO al CEC Bank. Ca bancher îmi este foarte greu să privesc un client în ochi şi să-i spun să se finanţeze la un astfel de nivel al dobânzilor. Poate că este bine să se gândească de două ori la capacitatea de a rambursa aceste credite până să ia o decizie

Bogdan Neacşu, preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor

Bogdan Neacşu, preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor

Autor: Mircea Nica

19.07.2022, 18:15 413

♦ Apetitul pentru creditele ipotecare şi imobiliare al persoanelor fizice este foarte mic ♦ Băncile au fost mult mai precaute în ultimii ani privind creditarea ♦ Nu ne-am confruntat cu fuga de fluxuri de capital sau lichidităţi din niciun domeniu ♦ Creşterea dobânzilor a creat un impact negativ ♦ Este greu să facem estimări când vorbim de o volatilitate atât de crescută ♦ Cursul este stabil, dar cât o să mai ţină depinde de BNR.

Sistemul bancar are în contiuare lichidităţi disponibile şi o solvabilitate peste media UE, iar băncile au fost mult mai precaute în ultimii ani privind creditarea şi deocamdată nu ne confruntăm cu un default accelerat, a spus Bogdan Neacşu, preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi director general al CEC Bank, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2022 care s-a desfăşurat în 11-13 iulie.

„Sistemul bancar joacă în continuare un rol foarte activ în economia reală alături de ce înseamnă politică guvernamentale şi politica monetară a băncii naţionale tocmai pentru că înţelegem contextul în care ne aflăm, evident că vrem să sprijinim şi suntem parte a soluţiilor pentru a crea un climat stabil. Situaţia siste­mului bancar din România este foarte bună. Deocamdată nu ne confruntăm cu un default accelerat. Pot spune că nici nu se simte acest fenomen. Băncile au fost mult mai precaute în ultimii ani de zile privind activitatea de creditare“, a explicat Bogdan Neacşu.

În urma creşterii inflaţiei, implicit vorbim de creşterea dobânzilor, a mai adăugat Bogdan Neacşu. ROBOR a ajuns la nivel record pentru ultimii 5-6 ani, dar nu înseamnă că este ceva ce nu poate fi gestionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO