ZF Logistica businessului

ZF Logistica Businessului. Paul Niţă, ARILOG: Forţa de muncă temporară poate fi o soluţie pentru logisticieni în perioadele aglomerate. Tot mai multe companii apelează la aceste soluţii

21.10.2022, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

Deficitul de forţă de muncă din perioadele de vârf pentru retail din centrele logistice poate ajunge la câteva mii, în condiţiile în care ultimul trimestru – cu Black Friday, Crăciun şi Revelion pun presiune pe activitatea din depozite.

„În retail ultimele luni sunt foarte încăr­cate, cu un maxim atins în decembrie care generează volume mari. Mai ai un vârf în noiembrie pe nonalimentar şi deja duci ultimele două luni din an la un volum similar. Încărcarea este deja foarte mare. Sunt industrii care nu sunt atât de active atunci – berea, papetăria sau producţia de vopseluri. Forţa de muncă temporară este o soluţie şi este foarte prezentă în România. Dacă şi planifică dinainte, au rezolvat problema de HR dacă apelează din timp la o firmă parteneră“, a spus Paul Niţă, preşedintele Asociaţiei Române de Logistică (ARILOG) şi general manager al ID Logistics.

Pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă din piaţă, ARILOG organizează inclusiv cursuri pentru pregătirea studenţilor care vor să lucreze pe piaţa logistică.

„ARILOG organizează cursuri de educare pentru studenţi, unde avem parteneriate cu universităţi, inclusiv Şcoala de Vară şi promovează şcoala inclusiv în rândul celor care deja lucrează în branşă. Vrem să arătăm oamenilor ce înseamnă logistica şi cât de bine o putem face. Cu Şcoala de Vară am găsit un interes bun. Nu foarte bun încă în zona studenţilor – le-a plăcut ideea dar erau cu vacanţele prinşi, dar în zona de membri şi colegi de breaslă am văzut un interes bun. Profesioniştii care au venit să susţină prezentări în cele opt zile de cursuri, au venit cu informaţii de valoare, cu acţiuni concrete“, a explicat preşedintele ARILOG.

Programa de studiu a Şcolii de Vară ARILOG cuprinde de la Introducere în supply chain, Managementul transporturilor şi Managementul depozitării până la E-commerce şi logistica de curierat, precum şi Sisteme informatice, automatizări, tehnologie şi echipamente. Trainerii care susţin prezentările sunt reprezentanţi ai industriei, profesionişti cu o experienţă de cel puţin 15 ani în operaţiuni de logistică. Pe lângă prezentările teoretice, programul Şcolii de Vară a inclus o serie de vizite în diverse depozite din parcurile CTPark Bucharest şi CTPark Bucharest West.

„Necesarul de forţă de muncă este calculat pe perioade  - văra ar fi fost bine-venite încă 2-3 mii de persoane, iar pe final de an încă 5.000. În ianuarie-martie vom avea sursplus. Următoarele luni sunt cu lipsă urmate de alte luni de plus. Aceste cifre se balansează, dar nu ajută pe nimeni pentru că fie ai nevoie de mai mulţi, fie n-ai ce le da să lucreze“, a explicat Paul Niţă.

Pe de altă parte, presiunea pe forţa de muncă nu mai este la fel de mare în 2022 în apropierea zilei de Black Friday, inclusiv din cauza stocurilor mai mici dar şi a automatizării depozitelor.

„Black Friday aduce  surprize şi rezultate bune în fiecare an dar şi un efort uriaş. Există pregătiri la toţi operatorii din retail, fizic sau online şi pregătesc stocuri pentru campanie. Estimările de vânzări se traduc repede în necesar de oameni şi spaţiu. În 2022 există un necesar de spaţii temporare pentru Black Friday nu atât de mare precum în anii precedenţi. Estimăm la 60-70% din ce am văzut până acum. Dar vedem că necesarul de resurse umane care înainte era cel mai important, acum este relativ redus. Necesarul nu mai este atât de mare, circa 50% din anii anteriori. Putem pune asta pe optimizări – retailerii au investit in linii automate, instalaţii care să-i ajute să proceseze mai bine comenzile şi resursa umană nu mai este la fel de necesară şi nu cred că estimează vânzări la fel de mari şi se pot descurca cu personal mai puţin“, a explicat preşedintele ARILOG.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Element Industrial