Dexory, companie înfiinţată la Londra în 2015 de trei români, Andrei Dănescu, Oana Jinga şi Adrian Negoiţă şi care are sediul central în UK, lucrează cu gigantul Maersk pentru digitalizarea şi robotizarea depozitelor sale.
„Pentru noi robotul Neo – iar numele poate diferi în funcţie de client - se axează mai mult asupra datelor pe care le colectează pentru a realizat un „twin“, acesta reuşind să scaneze depozite întregi. Datele centralizează informaţii despre cum se comportă lucrurile în depozit, de la cum se mută paleţii, dacă îţi intră, câţi ies, unde sunt plasaţi şi aşa mai departe. Şi atunci următorul pas pentru noi este să folosim aceste date pentru a le da clienţilor noştri idei pentru a optimiza resursele“, a spus Oana Jinga, cofondator, director comercial şi product officer în cadrul Dexory, în emisiunea ZF Logistica Businessului, un proiect ZF şi ELI Parks. Ea explică faptul că o astfel de centralizare de informaţii permite logisticienilor să grupeze mărfuri în funcţie de cerere pentru a reduce timpul pierdut pentru fulfillment.
„Să mergi dintr-o parte în alta într-un depozit poate dura şi un sfert de oră. Timp ce poate fi economisit dacă produsele se află în proximitate. Putem ajunge la economii de zeci de mii de euro lunar“, a explicat Oana Jinga.
România este prima ţară europeană unde este implementat robotul autonom Neo, în depozitul celor de la Maersk-IB Cargo.
Tehnologia „digital twin“ oferă apoi acces instantaneu la datele capturate, evidenţiind orice discrepanţe cu alte sisteme de monitorizare a stocului (WMS), într-un format digital intuitiv, uşor de accesat.
„Noi nu vindem un robot, ci un serviciu care costă câteva mii de euro pe lună. Acesta include updateuri şi mentenanţă. Aici suntem la al treilea sit Maersk din lume şi primul din Europa. Noi am început colaborea cu Maersk întâi în Marea Britanie şi Irlanda. În acest moment avem 20 de situri în total unde avem astfel de roboţi“, a spus Oana Jinga. Ea explică faptul că Dexory a început în urmă cu 15 ani în Marea Britanie, iar anul acesta extind operaţiunile în urma unor noi investiţii în valoare de 19 mil. euro. Roboţii NEO sunt produşi în Marea Britanie de către Dexory şi au o autonomie de 10 ore.
„Ce vrem să facem în următoarea perioadă, în următoarele 6-12 luni, este să folosim cât mai mult datele pe care le colectăm şi să extragem cât mai multe date pentru clienţii noştri pentru optimizarea resurselor“, a explicat Oana Jinga.
Datele extrase ajută la rezolvarea rapidă a provocărilor operaţionale, sporesc eficienţa (permiţând depozitarea şi acurateţe ridicată în procesul de picking) şi generează informaţii valoroase asupra operaţiunilor depozitului (cum ar fi fluctuaţia în timp real a gradului de ocupare, planificarea rutelor de picking etc.) - toate fiind realizate manual în trecut. Folosind Inteligenţa Artificială, sistemul oferă sugestii de optimizare în timp real, pentru planificarea mai precisă a resurselor şi pentru un management mai eficient al forţei de muncă.
Andrei Dănescu, Oana Jinga şi Adrian Negoiţă sunt prieteni de când erau în şcoală, în România, s-au mutat în Marea Britanie în urmă cu un deceniu, având experienţă acumulată în roluri de inginerie şi tehnologie în Formula 1, la Google şi IBM. Combinând cunoştinţele comerciale cu expertiză tehnică, cei trei fondatori lucrează acum împreună pentru a transforma gestionarea depozitelor la nivel mondial. Dexory captează informaţii în timp real legate de operaţiunile din depozite folosind roboţi complet autonomi şi Inteligenţă Artificială. Prin tehnologie autonoma, generează noi date şi insight-uri legate de toate nivelurile operaţionale ale afacerilor, ajutând companiile să-şi sporească performanţa şi să-şi accelereze întregul potenţial. Roboţii mobili şi modulari, complet autonomi, măsoară, urmăresc şi localizează mărfuri în depozite fără întreruperi ale fluxului de lucru. Datele sunt transmise în timp real în planuri de tip digital twin, permiţând logisticii şi depozitelor să răspundă rapid provocărilor operaţionale cu care se confruntă zilnic.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE