ZF Logistica businessului

ZF Logistica Businessului. Roxana Ghioca, Austrotherm: „În următorii doi ani vom extinde cu 50% capacitatea de producţie la fabrica din Bucureşti şi spaţiile de depozitare“. În prezent, capacitatea totală la nivel de ţară a companiei este de 800.000 de metri cubi de polistiren anual

29.08.2023, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Compania are patru unităţi de producţie în zone diferite ale ţării, în Bucureşti, dar şi în judeţele Neamţ, Hunedoara şi Arad.

Austrotherm România, subsi­diara locală a grupului austriac cu acelaşi nume, care produce polistiren, vrea să extindă, în urmă­torii doi ani, fabrica şi spaţiul de depozitare pe care le are în Bucureşti.

„În ultimii doi ani, grupul a investit peste 25 de milioane de euro în România  în proiectele deja finalizate şi avem planuri în continuare. La Bucureşti, se simte nevoia unei extinderi, aşa că probabil în următorii doi ani vom face ceva în acest sens. Încă nu am conturat bugetul pentru această inves­tiţie, va fi gândit după realităţile financiare ale momentului când vom pregăti proiec­tul. Încercăm să ne extindem cu 50% ca­pacitatea de producţie din fabrica din Bu­cureşti, dar ne dorim şi extinderea capacităţii de depozitare“, a spus Roxana Ghioca, director general la Austrotherm România, la emisiunea online ZF Logistica businessului.

În prezent, capacitatea totală la nivel de ţară a companiei este de 800.000 de metri cubi de polistiren anual. Compania are patru unităţi de producţie în zone diferite ale ţării, în Bucureşti, dar şi în judeţele Neamţ, Hunedoara şi Arad.

„Suntem prezenţi în Ro­mânia de 26 de ani. Am în­ce­put în Bucureşti, apoi ne-am extins în judeţul Neamţ, la Horia, iar de anul trecut sun­tem prezenţi în vestul ţării, cu o fabrică nouă în Hu­ne­doara, la Călan, investiţie de 6 milioane de euro, şi o achizi­ţie la Arad. Avem peste 150 de anga­jaţi, la care am adăugat anul trecut încă 60 prin achiziţia de la Arad, deci în total sun­tem peste 200.

Avem pla­nuri de creştere, dar pentru moment, în 2023, ne oprim cu achiziţiile. Nu ştim ce va fi în 2024.“

Din punctul de vedere al spa­ţiilor de depozitare, Austro­therm Româ­nia are o supra­faţă cumulată de peste 50.000 de metri pătraţi de depozite - plat­forme beto­nate, dar şi hale acoperite.

„Avem peste 2.000 mp acoperiţi la Horia (Neamţ), peste 1.000 mp acoperiţi la Bu­cureşti, aproape 1.200 mp a­co­periţi în Călan (Hunedoara) şi circa 4.000 mp aco­periţi în Arad. Plat­for­mele betonate sunt şi ele importante şi ne ajută să depozităm polistirenul extrudat, pe care îl producem în Neamţ şi în Arad.“ Austrotherm deţine toate aceste spaţii, a­ceasta fiind o caracteristică a grupului, care preferă să administreze totul în proprietate, în loc să închirieze.

„În ceea ce priveşte logistica, este din ce în ce mai greu să găseşti un transport co­rect, este o provocare să-ţi alegi colabo­ra­torii“, spune Roxana Ghioca.

Polistirenul este un material versatil, care se poate utiliza în foarte multe in­dus­trii, deşi construcţiile acaparează cea mai mare cerere. Pe lângă clienţii din con­strucţii, Austrotherm are şi clienţi din zona de design, mobilă şi automotive, cărora le furnizează polistiren.

„Nu suntem foarte prezenţi în zona de reabilitări, acolo încă se preferă preţurile foarte mici.“

Referitor la ajutoarele de stat anunţate de guvern pentru susţinerea pieţei de ma­teriale de construcţii, Roxana Ghioca spu­ne că Austrotherm va analiza informa­ţiile şi, dacă se va încadra, cu siguranţă va accesa aceste fonduri, mai ales că are deja experienţă în acest sens.

„De altfel, chiar în această perioadă, la fabrica de la Horia, Neamţ, finalizăm un pro­iect pentru panouri fotovoltaice cu sprijin de la stat. Investiţia este de 1,2 mi­lioane de euro, iar ajutorul este de 30%. Sperăm să acoperim o treime din consumul de energie.“

În plus, compania mai are în derulare o investiţie de 1,3 milioane de euro pentru o linie de polistiren injectat la fabrica din Călan, judeţul Hunedoara.

În 2022, cifra de afaceri a grupului Austrotherm a depăşit 625 de milioane de euro, iar România a adus peste 51,5 milioane de euro din acest total, grupul fiind prezent în douăsprezece ţări.

„Pentru 2023, am bugetat o scădere de 20% a cifrei de afaceri faţă de anul trecut, pe baza unui volum mai mic al vânzărilor şi a unor preţuri în scădere.“

Scăderea dramatică a consumului, inflaţia, impredictibilitatea, instabilitatea sistemului bancar în ceea ce priveşte acordarea de capital de lucru şi creşterea dobânzilor sunt printre cele mai mari provocări ale anului pentru Austrotherm, după cum spunea recent Roxana Ghioca ca răspuns în vederea realizării anuarului ZF Cei mai mari jucători din economie - ediţia 2023.

Austrotherm a intrat pe piaţa locală în 1999, când a deschis prima sa fabrică, la Bucureşti, la ieşirea spre autostrada A1. Şapte ani mai târziu, în 2006, a urmat a doua unitate de producţie, în zona de nord-est a României, în localitatea Horia din Neamţ. A treia fabrică a fost deschisă la Arad. Capacitatea anuală de producţie a celor trei unităţi este de 700.000 de metri cubi de polistiren expandat şi 200.000 de metri cubi de polistiren extrudat, potrivit celor mai recente date.

O nouă fabrică a intrat în portofoliul grupului în 2022, odată cu achiziţia companiei Zentyss din Arad, producătoare tot de polistiren, cu 106 angajaţi. Potrivit datelor din arhiva ZF, în trecut, linii de producţie ale Zentyss au fost cumpărate şi de AdePlast, companie fondată de Marcel Bărbuţ şi aflată în prezent în portofoliul Sika.

Austrotherm este deţinută de concernul austriac Schmid Industrie Holding, care are în total peste 80 de companii, în care lucrează 6.000 de angajaţi. Concernul s-a dezvoltat pornind de la afacerea de familie a lui Friedrich Schmid, în Austria, Austrotherm fiind fondată în 1953, prin achiziţia unei fabrici de polistiren expandat. Schmid Industrie Holding mai are pe plan local şi producătorul de materiale de construcţii Baumit.

În România, printre proiectele pentru care Austrotherm a livrat produse, se numără centrul comercial Mega Mall, Spitalul Budimex, depozitul logistic al retailerului Lidl din Cordun (judeţul Neamţ) şi o fabrică de biscuiţi de la Mănăştiur (judeţul Timiş).

Pe piaţa locală a producţiei de polistiren, în afară de Austrotherm, mai activează companii precum Adeplast, Daw Benţa, Firos, Hirsch Porozell, Mindo, Swisspor Isopor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Element Industrial