ZF Logistica businessului

ZF Logistica Businessului, un proiect ZF & Element Industrial. Ioan Popa, Transavia: În perioade de criză, pentru cei pregătiţi apar oportunităţi. Cred că 2022 va fi cel mai bun an din istoria companiei

21.06.2022, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Transavia îşi vinde produsele în marile reţele de magazine, dar are printre clienţi şi companii procesatoare şi vinde şi la export.

Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre din România, se aşteaptă ca anul 2022 să fie cel mai bun din istoria companiei, în ciuda crizelor prin care trece economia.

„Anul 2021 a fost plin de provocări, iar ele nu s-au oprit nici în 2022. În perioade de criză însă, pentru cei pregătiţi apar opor­tunităţi, aşa că eu cred că 2022 va fi cel mai bun an din istoria companiei. Există o lipsă de carne de pasăre în piaţă, iar noi exploatăm această situaţie, producând mai mult şi vânzând mai scump. Dacă nu se întâmplă nimic major, cred că la sfârşitul anului voi putea spune că am avut cel mai bun an din istoria companiei. Aşa se văd lucrurile la jumătatea anului“, a spus Ioan Popa, preşedintele şi fondatorul grupului Transavia, la emisiunea online ZF Logistica Businessului.

Transavia produce în sistem integrat peste 100.000 de tone de carne anual în spaţiile proprii de producţie. Grupul are activitate cu precădere în partea de centru a ţării, dar de câţiva ani este prezent şi în judeţele Caraş-Severin şi Timiş.

„Orice activitate economică are nevoie şi de spaţii de depozitare, nu se poate altfel. Dacă te dezvolţi cu spaţiile de producţie, obligatoriu trebuie să extinzi şi spaţiile de depozitare. În ultimii ani, am investit între 20 şi 25 de milioane de euro anual. Conti­nuăm cu acelaşi regim de investiţii şi în acest an, în ciuda războiului din Ucraina. Ne axăm foarte mult şi pe investiţii în do­meniul energiei regenerabile.“

Transavia îşi vinde produsele în marile reţele de magazine, dar are printre clienţi şi companii procesatoare şi vinde şi la export.

„Nu excludem niciun fel de client de pe piaţa naţională sau globală. Lucrăm cu cli­enţi stabili. Distribuţia o facem cu maşini proprii, avem un parc de circa 500 de maşini de diverse capacităţi. Vindem în aproape toate ţările din Uniunea Europeană şi pe continentul african.“

În 2021, grupul Transavia a avut ex­porturi în valoare de 202 milioane de lei, aproape duble faţă de anul anterior, potrivit reprezentanţilor companiei.

Ioan Popa spune că războiul din Ucraina a îngreunat lanţurile de aprovizionare şi de desfacere, a influenţat preţurile la energie, iar aceste lucruri au efecte şi asupra acti­vităţii Transavia.

„Se pot cumpăra în acest moment cereale la un preţ avantajos din Ucraina, însă de două luni nu reuşesc să rezolv problema transportului. Acesta este un mare neajuns pe care îl are România. Transportul pe calea ferată al României în relaţia cu Ucraina este un dezastru total. Nu suntem în stare să exploatăm anumite oportunităţi.“

Grupul din industria cărnii Transavia a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 953 de milioane de lei, în creştere cu 18% faţă de anul precedent. De asemenea, investiţiile din 2021 au fost în creştere faţă de anul 2020, în valoare de 99 de milioane de lei, faţă de 77 de milioane de lei, conform informaţiilor oferite de reprezentanţii grupului. Grupul numără aproximativ 2.300 de angajaţi.

„Vânzările noastre au crescut în ultimele luni. Observ o preocupare majoră a oamenilor pentru ce cumpără, sunt mai atenţi la cum îşi cheltuiesc banii.“

Transavia este unul dintre cele mai puternice businessuri de familie româneşti, cu o experienţă de 30 de ani pe piaţă. Grupul are 28 de ferme de creştere a păsă­rilor, localizate în opt judeţe din România, în Alba, Cluj, Sibiu, Braşov, Timiş, Mureş, Harghita şi Caraş-Severin, având o suprafaţă de teren agricol cumulată de 10.000 de hectare.

De asemenea, are patru ferme de producţie de cereale, o fabrică de nutreţuri combinate cu o capacitate de producţie a furajelor de 250.000 tone/an, trei abatoare şi o fabrică de procesare a cărnii.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Element Industrial