ZF Logistica businessului

ZF Logistica Businessului, un proiect ZF şi ELI Parks. Dan Tudose, E-Acumulatori.ro: 2024 va fi cel mai bun an pentru piaţa panourilor fotovoltaice. Noi mizăm şi pe industrial

28.11.2023, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Acumulatorii de energie electrică conectaţi la sisteme de panouri fotovoltaice alături de sectorul industrial reprezintă o sursă importantă de creştere pentru piaţa de energie verde, în condiţiile în care programul Casa Verde din acest an nu a demarat la timp.

„Piaţa panourilor fotovoltaice are două viteze – una a sistemelor industriale, unde companiile au înţeles şi investesc pentru a reduce facturile şi piaţa rezidenţială unde are o viteză mai redusă deoarece programul Casa Verde nu a putut fi implementat în 2023 şi urmează a fi implementat în 2024. Ce se suprapune peste cele două evoluţii este faptul că preţul sistemelor a mai scăzut în 2023, iar amortizarea se face mai repede. Preţul plafonării a avut un impact pentru că a redus evoluţia aleatorie a preţului energiei. Per total a fost o piaţă dinamică în 2023 şi ne aşteptăm ca în 2024 să fie una mai stabilă pentru a implementa sisteme mari. Avem deja 18 luni de aşteptare ca programele din PNRR să fie implementate şi de aceea 2024 va fi unul cu o piaţă mai bună.“

„Ne aşteptăm ca 2024 să fie cel mai bun an de până acum pentru compania noastră, iar până acum 2022 a fost. Ne-am îndreptat spre industrial, cu companii cu suprafeţe mai mari“, a spus Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro, furnizor de soluţii de energii regenerabile şi instalator de sisteme fotovoltaice autorizat de AFM în cadrul emisiunii ZF Logistica Businessului, un proiect ZF&ELI Parks.

Există şi unpotenţial major de dezvoltare a pieţei de baterii pentru stocarea energiei produse de sistemele fotovoltaice, piaţa, fiind evaluată la 40 milioane euro în 2022, şi care ar putea creşte cu 25% pe an până la finalul acestui deceniu

Piaţa de acumulatori pentru stocarea energiei produse din utilizarea panourilor fotovoltaice va înregistra o dezvoltare semnificativă în anii următori, având în vedere viteza cu care creşte numărul prosumatorilor, capacitatea limitată a reţelei naţionale de a prelua noile cantităţi de energie în sezonul de vârf, dar şi intenţia declarată a ANRE de a limita cantitatea de energie pe care prosumatorii o pot introduce în reţea.

Potrivit celor mai recente date publicate de ANRE, la finalul acestei veri în România erau înregistraţi 91.572 de prosumatori, cu o putere instalată totală de 1.155 MW, iar estimările Ministerului Energiei arată că numărul acestora ar urma să crească până la 350.000 până la finalul acestui deceniu.

În plus, un nou capitol al programului REPowerEU propune ca statul român să sprijine prosumatorii să-şi instaleze baterii de 5 kwh pentru stocarea energiei produse de panourile fotovoltaice. Voucherele, în valoare de 25.000 de lei, ar urma să fie acordate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, suma totală care va fi alocată în acest scop fiind estimată la 600 de milioane de euro.

„Instalarea de baterii pentru stocarea energiei produse de panourile fotovoltaice este un pas firesc în procesul de dezvoltare a pieţei de energie regenerabilă, iar pentru prosumatori, un pas înainte în drumul către independenţa energetică, pe care au pornit în momentul instalării iniţiale. Sistemul fotovoltaic, în sine, este deja o investiţie excelentă, iar o baterie de stocare îi îmbunătăţeşte şi mai mult eficienţa. Desigur, va mai trece un timp până când aceste soluţii vor fi adoptate masiv în România, dar cu siguranţă direcţia este una singură şi aceasta va fi urmată şi de prosumatorii din ţara noastră“, a precizat Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro, furnizor de soluţii de energii regenerabile şi instalator de sisteme fotovoltaice autorizat de AFM.

Piaţa de sisteme de stocare a energiei din România este evaluată la aproximativ 40 de milioane de euro în anul 2022, iar pentru 2023 estimăm o creştere de 25%. Această dinamică de dezvoltare s-ar putea menţine până la finalul acestui deceniu.

„Sursele regenerabile de energie sunt de natură intermitentă, ceea ce poate genera fluctuaţii semnificative în alimentare. Sistemele de stocare a energiei în baterii ajută la abordarea acestei provocări prin stocarea excesului de energie în perioadele de vârf, în care capacitatea de generare este foarte ridicată, şi eliberarea acesteia în perioadele în care cererea este mai mare sau când sursele alternative nu generează în mod activ electricitate. Acest lucru ajută la stabilizarea reţelei şi la asigurarea unei surse de alimentare fiabile şi continue“, a explicat Dan Tudose.

Piaţa globală de baterii pentru stocarea energiei fabricate de panourile fotovoltaice ar urma să înregistreze o creştere anuală agregată de peste 25% în următorii cinci ani, de la valoarea de 5,4 miliarde de dolari în 2023, la 17,5 miliarde USD în 2028, potrivit rapoartelor disponibile pe piaţă. În plus, două milioane de noi locuri de muncă şi până la 141 de milioane de ani de lucru se pot crea în Europa şi în SUA prin adoptarea de tehnologii de energie curată în clădirile noi şi modernizate, cea mai mare parte a acestora urmând a proveni din construcţia şi instalarea de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi baterii de stocare a energiei.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Element Industrial