ZF News

Piaţa de capital alimentează jumătate din veniturile anuale ale ASF

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Roxana Pricop

06.03.2015, 00:04 176

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia responsabilă de reglementarea şi supravegherea burselor, fondurilor de in­ves­tiţii, asigurărilor şi pensiilor private, a încheiat anul 2014 cu venituri de circa 166 milioane de lei şi cu un excedent de 18,2 milioane de lei.

Contribuţia sectoarelor la realizarea veni­tu­ri­lor a fost de 47,26% din piaţa de capital (în creş­tere cu 5,3% faţă de ponderea deţinută în anul 2013), alte 29,97% din venituri au fost din sec­torul de asigurări (în scădere cu 6%) şi 20,57% din sectorul de pensii private (în creştere cu 2,21%). Practic, structura veniturilor ASF in­dică şi care dintre pieţele suprave­gheate au mers cel mai bine anul trecut. Cum piaţa de capital a înre­gis­trat cea mai mare creştere a ponderii anul tre­cut, rezultă că acest sector a evoluat mai bine decât pensiile private şi mult mai bine decât asigu­rările.

Principala sursă de venit a ASF din piaţa de ca­pital sunt comisioanele încasate din activele fon­durilor mutuale, care anul trecut au avan­sat cu 5,3 mld. lei, până la 18,2 mld. lei. A doua cea mai importantă sursă de venit sunt co­mi­sioanele încasate din tran­zacţiile cu acţiuni la bursă. Din a doua jumătate a anului trecut, ASF a redus comisioanele pe tranzacţii cu acţiuni pe pieţele de capital. Autoritatea a redus cu 25% cota aplicată la valoarea tranzacţiilor cu instru­mente financiare derulate pe pieţele regle­men­tate (de la 0,08% la 0,06%). Începând cu acest an, ASF a mai redus cu 6,02% tariful aplicat acti­vului net al fondurilor de investiţii, cu 21% cota aplicată la valoarea contribuţiilor brute ale fon­durilor de pensii, respectiv cu 2,5% cota lunară din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat. Cheltuielile totale ale autorităţii au fost de 147,6 mil.lei anul trecut, în scădere cu 2% faţă de 2013. Cheltuielile cu salariile s-au redus cu circa 7%%. Exceptând plăţile pentru pachetele com­pen­satorii din planul de încetare voluntară, cheltuielile totale din 2014 au scăzut cu 10% faţă de anul precedent. La finele anului, ASF a plătit prime de performanţă pentru majoritatea persona­lului, până la o medie de  60% din salariul lunar, precum şi prime pentru cinci proiecte, pentru un număr de 35 de salariaţi, până la un salariu brut.

ASF a avut cheltuieli cu consultanţii de 1,4 mil. lei, pentru susţinerea litigiilor pe care le are în principal cu foşti membri ai comisiilor preluate în 2013 (cu pretenţii de salarii compensatorii de 11,1 mil. lei), dar şi pentru fundamentarea pro­ce­su­lui de restructurare şi re­construcţie insti­tu­ţio­nală, demarat cu PwC (467.000 lei) şi continuat cu Hay, Deloitte, Ţuca, Zbârcea & Asociaţii şi Banca Mon­dială (907.500 lei).

Anul trecut, instituţia a revizuit politica de remunerare a conducerii şi personalului. Salariile şi indemnizaţiile de şedinţă lunare ale membrilor executivi ai Consiliului au fost reduse de la 1 iunie cu 24%, iar indemnizaţiile lunare ale mem­bri­lor neexecutivi cu 40% începând cu 1 sep­tem­brie. ASF a anunţat că a ajustat salariile la nivelul pieţelor supravegheate, care au început să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015 (pentru perso­na­lul de conducere), respectiv 1 martie 2015 pentru personalul de execuţie. Cheltuielile de personal ale membrilor Consiliului ASF în 2014 s-au redus cu peste 78% faţă de bugetele destinate în acest sens membrilor consiliilor celor trei auto­ri­tă­ţi precedente (CSA, CNVM şi CSSPP).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO