ZF News

SIF Moldova schimbă reţeta şi propune un mix de dividende cu acţiuni gratuite de 44% din profitul record de anul trecut

SIF Moldova schimbă reţeta şi propune un mix de...

Autor: Roxana Pricop

26.02.2015, 00:06 1442
Conducerea SIF Moldova (SIF2) vrea să recompenseze acţionarii cu dividende de 22% din profitul record de 237 mil. lei raportat anul trecut, alte 52 mil. lei din profit ar urma să intre la majorarea capitalului social, iar inves­titorii să primească acţiuni gratuite în raport de 1 la 1. SIF2 mai cere acordul acţio­na­rilor pentru a răscumpăra 1% din capital şi pen­tru completarea actului consti­tutiv cu activi­tăţi de tipul holdingurilor şi fondurilor mutuale.
 
Propunerile de dividend vor fi discutate în AGA Ordinară din 1 aprilie, iar majorarea de capital şi răscumrările vor fi votate în AGA Ex­tra­or­dinară din 1 aprilie. Un aspect im­portant este faptul că începând din acest an cvorumul în AGA Extraordinară a scăzut la 25% din drepturile de vot, faţă de 75% cât era anterior, procentaj care făcea imposibilă vota­rea unor astfel de propuneri din cauză că SIF-urile au un acţionariat fragmentat. SIF Molo­dva a mai încercat şi în 2011 să îşi majoreze capitalul şi să facă răscumpărări, însă nu a strâns suficientă prezenţă pentru a ţine AGA Extraordinară.
 
„Propunerile noastre se înscriu în strategia multianuală anunţată încă din anii anteriori prin care vrem să asigurăm un echilibru financiar societăţii şi în acelaşi timp să avem posibilitatea de a valorifica oportunităţile de investiţii care apar în alte sectoare de activitate decât cele pe care le avem deja în portofoliu“, a spus Costel Ceocea, preşedinte şi director general al SIF Moldova, societate cu active în gestiune de 1,368 miliarde de lei.
 
Moldova este prima SIF care îşi anunţă planurile de dividende pentru anul în curs, acest anunţ fiind şi printre cele mai aşteptate având în vedere că societatea a încheiat anul trecut cu cel mai mare profit dintre SIF-uri, de 237 milioane de lei, de 2,6 ori mai mare decât câştigul din anul precedent. După anunţul convocatorului de AGA, acţiunile SIF2 raportau o scădere modestă de 0,06% până la o cotaţie de 1,74 lei/titlu.
 
Din profitul net de repartizat din 2014 în va­loare de 237 mil. lei, conducerea SIF2 pro­pune ca 52,5 mil. lei să fie distribuite la ac­ţio­nari sub formă de dividende. Mai exact, di­vi­dendul brut ar fi de 0,1012 lei/titlu, cu 53% mai mare decât dividendul distribuit anul trecut. Randamentul dividen­dului ar fi de circa 5%, raportat la cel mai recent preţ din piaţă. Conducerea SIF-ului propune alocarea a 123 mil. lei din profitul pe 2014 la alte rezerve.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO