ZF News

Top 5 cele mai citite articole de săptămâna aceasta

Top 5 cele mai citite articole de săptămâna aceasta
14.03.2014, 15:53 488

1. Gap, al treilea cel mai mare retailer de modă din lume, a plecat din România

Grecii de la Marinopoulos au închis toate magazinele Gap din România, ultimul de pe listă fiind cel din Bănea­sa Shopping City, această închidere marcând ieşirea de pe piaţa locală a brandului american, al treilea cel mai puternic retailer de modă din lume după cifra de afaceri, după Inditex (proprietarul Zara) şi H&M.

 
 

2. Zece judeţe din România au 70% din business şi 80% din angajaţii din companii. Jumătate din ţară este „corigentă“ la economie

Companiile înregistrate în Bucureşti generează 35% din cifra de afaceri totală a firmelor din România şi adună 32% din numărul total de angajaţi din mediul de business Capitala şi alte nouă judeţe sunt singurele „centre“ din România unde cifra de afaceri a companiilor depăşeşte 5 mld. euro anual (un rezultat cel puţin egal cu cifra de afaceri a Petrom – cea mai mare companie locală), în timp ce alte zece judeţe nu reuşesc „să adune“ un business de 1,5 mld. euro (similar cu cifra de afaceri a magazinelor Kaufland), arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului Cu o rată a şomajului de peste 10%, un salariu mediu net care nu ajunge la 1.400 de lei, cu mai puţin de 30.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri mai mică de 1,5 mld. euro în companii, judeţe precum Mehedinţi, Teleorman sau Vaslui nu contează în economia românească. 

3. Daimler începe în aprilie să construiască fabrica de 230 mil. euro din Alba

Star Transmission, divizia grupului Daimler, care mai deţine şi marca Mercedes-Benz, va demara pe 4 aprilie construcţia noii fabrici unde vor fi produse cutiile de viteze pentru limuzinele Mercedes. Transmisiile produse în noua unitate vor echipa limuzinele germane precum E-Klasse sau S-Klasse, care costă peste 50.000 de euro, până acum în România fiind produse doar transmisii pentru vehicule utilitare precum Vito.

 

 

4. Magazinul Brunello Cucinelli deţinut de familia Şeitan face 1 mil. € pe an cu 100 de clienţi fideli

Magazinul de lux Brunello Cucinelli de pe calea Dorobanţi a terminat anul trecut, primul an complet de funcţionare, cu afaceri de circa 1 mil. euro având o bază de până în 100 de clienţi fideli.
 

5. Da’ de ce să mă duc la muncă?!...Să râdă lumea de mine?! :) Reducerea taxelor pe muncă (CAS) şi a TVA este impozitarea celor 2,9 mil. de locuitori din Las Fierbinţi, care consumă şi nu plătesc nimic

Guvernul Ponta III, în noul program de guvernare, a scris că vrea să reducă contribuţiile de asigurări sociale la angajatori cu 5 puncte procentuale, de la 20,8% la 15,8%, şi să scadă (să revină) TVA-ul la 19%, de la 24% cât este acum. Dar totul se va face dacă există spaţiul fiscal, adică dacă există bani. Dacă ne uităm la fiecare guvern şi la fiecare buget, niciodată nu există bani, adică spaţiu fiscal, pentru reducerea fiscalităţii. Fiind un buget “asistat”, întâi se alocă banii pentru protecţia şi asistenţa socială şi apoi, pentru că nu mai rămâne nimic pentru business, cel care plăteşte taxele şi impozitele din care îşi ia banii bugetul, ele nu se mai reduc. Ghinion. Dacă sectorul privat nu produce mai mult, nici n-are de unde să i se reducă taxele şi impozitele!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO