ZF Real Estate

ZF Real Estate by Storia.ro. Cristian Angheloiu, proprietar, Top Estate Team, o agenţie imobiliară cu venituri anuale de peste 1 mil. euro: „2023 este un an al cumpărătorului în piaţa imobiliară“

26.04.2023, 00:06 Autor: Ioana Matei

Piaţa imobiliară nu va ajunge la picajul prevestit de mai multe voci, dar se înregistrează într-adevăr o scădere din perspectiva cererii şi volumului de vânzări realizate, evidentă şi în activitatea agenţiilor imobiliare locale, care se confruntă cu scăderi de circa 50% a volumului de vânzări.

„Dacă anul trecut trebuia să sun 10 clienţi cumpărători pentru a reuşi să stabilesc trei vizionări la faţa locului, la proprietate, în acest moment reuşesc să stabilesc trei vizionări la o proprietate sunând 80 de clienţi“, a spus Cristian Angheloiu, broker şi proprietar al agenţiei imobiliare Top Estate Team, în cadrul celei mai recente ediţii a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro.

Referindu-se la felul în care situaţia curentă a pieţei rezidenţiale se reflectă în activitatea lor, el a spus că au înregistrat o scădere de 40% din punctul de vedere a cererii, iar în ceea ce priveşte volumul de vânzări, scăderea a fost de undeva la 30% (la începutul acestui an, faţă de perioada anterioară a anului trecut - n.red.). Cristian Angheloiu a observat că crescut şi timpul care trece până la încheierea unei tranzacţii după momentul în care clientul solicită o proprietate: spre exemplu, în cazul unei proprietăţi cu o valoare cuprinsă între 100.000 şi 200.000 euro, perioada este de aproximativ opt luni; pentru o proprietate cu valoarea cuprinsă între 200.000 şi 500.000 de euro, este de 10 luni, pentru una cuprinsă între 500.000 de euro şi 1 milion de euro, timpul este de 1 an – 15 luni“. 

Concluzia? „Va fi un an al cumpărătorului; vânzările deja au încetinit, noi suntem, din punctul de vedere al clientelei, la 60% faţă de anul 2022, şi la 40% din 2021 din perspectiva cererii“, crede el.

În acest context, şi pentru cei care lucrează în acest domeniu, condiţiile de business se vor înăspri:  „Vor rezista cei mai puternici, e normal să fie aşa, dar pe de altă parte cred că este normal să se facă un pic curat atât în piaţa agenţilor imobiliari, cât şi în piaţa dezvoltatorilor. Va fi un an frumos,  foarte bun pentru cei care ştiu să-mi cum să muncească şi şi vor munci cu adevărat.“

Totuşi, precizează că nu vom ajunge la „picajul“ mult-prevestit de câţiva ani încoace şi ţara noastră se va alinia trendurilor internaţionale: „România nu dă trendul în imobiliare, poate nu ne-ar conveni lucrul acesta, dar trebuie să vedem pur realitatea - România nu dă trendul din punct de vedere economic în Europa sau în lumea aceasta. România, din punct de vedere imobiliar, reprezintă cât reprezintă un oraş de peste 25 de milioane de locuitori şi sunt câteva astfel de oraşe pe mapamond-ul acesta.“

Cristian Angheloiu început să lucreze în domeniul imobiliarelor încă de la 16 ani: „Aveam şcoală, dar aveam şi nevoie de bani şi lucrul la care mă pricepeam cel mai mult era să comunic cu oamenii“. De altfel, a şi reuşit -  îşi aminteşte că a vândut un prim apartament la 20 de zile după ce a început să lucreze, chiar în cartierul unde a copilărit, în Aviaţiei: „260 dolari a fost ce mi-a revenit mie din comisionul agenţiei, erau mulţi bani la vremea aceea, în 1998“.

Care este secretul succesului în domeniu? „Piaţa se schimbă, modalitatea de lucru să schimbă, se adaptează. E foarte important să pot să fii constant de-a lungul timpului. Eu vă spun drept că am avut rezultate în ultimii 20 de ani mereu. Şi dacă vă spun că am avut mereu rezultate, nu am ajuns la ele decât cu muncă, nu altfel strict muncă.“

De altfel, nu mulţi reuşesc să treacă testul timpului în acest domeniu: „Ce am văzut de-a lungul timpului este că la 10 agenţii imobiliare deschise, nouă se vor închide în primul an, iar cealaltă jumătate rămasă, în următorii trei ani. Aşadar, cam 0,5% ajung să rămână în piaţă, la nivel de agenţii“.

 

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Storia