ZF Real Estate

ZF Real Estate by Storia.ro. Monica Dudău, marketing manager, Storia.ro şi OLX Real Estate: „Piaţa rezidenţială nu va înregistra cu siguranţă scăderea dramatică pe care unii o aşteaptă“

01.03.2023, 00:06 Autor: Ioana Matei

Preţurile în materie de chirii au marcat un plus de 19% în prima parte a anului, iar în cazul proprietăţilor de vânzare, acestea au crescut cu circa 6% Chiar dacă numărul de tranzacţii înregistrate pe segmentul rezidenţial a încetinit, Monica Dudău, marketing manager al Storia.ro şi OLX Real Estate este de părere că suntem departe de o scădere dramatică a pieţei, cu atât mai mult în a doua parte a anului, când posibilităţile de creditare ar putea deveni mai accesibile.

„La începutul anului 2023, pe segmentul chiriilor, vedem o efervescenţă foarte mare. Noi am analizat datele din 10 oraşe din România, cele mai mari oraşe cu cea mai mare activitate pe segmentul de chirii, ca să ne facem o idee, Bucureştiul fiind cel mai mare, Arad cel mai mic oraş analizat şi am văzut cum, chiar şi în luna ianuarie, care, istoric, nu e una foarte puternică pe segmentul de chirii, a existat un interes foarte, foarte crescut. Dacă ne uităm, de exemplu, la interacţiunile dintre potenţialii chiriaşi şi cei care postează un anunţ pe platforma noastră, acestea au crescut cu 21% de la an la an“, a observat Monica Dudău, marketing manager, Storia.ro şi OLX Real Estate în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro. 

Interesul crescut pe segmentul chiriilor poate veni, crede ea, ca urmare a revenirii fizice a studenţilor la facultăţi, cât şi a oamenilor care s-au reorientat temporar dinspre o proprietate de cumpărat înspre una de închiriat, ca urmare a costurilor ridicate de finanţare, cât şi a lipsei de predictibilitate economică, motiv pentru care unii dintre clienţi ezită să se înhame înspre o achiziţie mare.

Pe de altă parte, observă o uşoară scădere de la an la an, pe baza datelor ANCPI referitoare la tranzacţiile individuale, ţinând cont că, în luna ianuarie există o scădere de 20% de la an la an, mai mică în Bucureşti, mai mare în restul ţării, iar la nivelul întregului an 2022, scăderea este de 4%. Dacă însă ne raportăm la 2021, pentru luna ianuarie, atunci a existat o creştere de 38%, anul 2021 fiind chiar unul record în piaţa imobiliară.

„Cifrele acestea care arată o oarecare scădere nu sunt dramatice. Nu s-a blocat piaţa. Vedem în continuare un număr foarte mare de tranzacţii cu cash, care sunt bineînţeles neafectate de costurile ridicate de finanţare. Şi în platforma noastră vedem date care ne arată o oarecare încetinire a pieţei. De exemplu, monitorizăm timpul mediu de tranzacţionare a unei proprietăţi, în cât timp se dă jos un anunţ pentru că proprietatea respectivă a fost tranzacţionată şi aici vedem că proprietăţile se vânzare se tranzacţionează într-un timp cu 2% mai mare decât anul anterior.“

Astfel, de la momentul postării până la retragerea unui anunţ, timpul care trece este de aproximativ o lună: „Depinde foarte mult de segment şi dacă e vorba de apartament, casă, tip de proprietate ş.a.m.d. dar o medie ar fi undeva la două luni pentru o proprietate (de la postarea anunţului până la vânzare)“.

În ceea ce priveşte oferta disponibilă, ea spune că există într-adevăr o uşoară scădere a numărului de proprietăţi active şi în cazul proprietăţilor noi de vânzare, cât şi pe segmentul celor postate spre închiriere. Iar corelat cu creşterea cererii, preţul a crescut în cazul chiriilor, cât şi al proprietăţilor anunţate spre vânzare: „Noi vedem o creştere de la an la an de 19% în preţurile chiriilor. Această creştere o vedem pe toate segmentele, indiferent de număr de camere, apartamente, case. Există un singur segment unde chiar vedem o stagnare - apartamentele de trei camere din Oradea, dar vorbim despre o stagnare, nicidecum de o scădere pe segmentul de vânzări. În schimb, vedem o creştere în continuare a preţurilor, dar mai mică decât era anterior de la an la an, de 6% în cazul proprietăţilor de vânzare, ceva mai mare pe proprietăţile noi decât pe cele vechi şi mai puţin abruptă în Bucureşti decât în alte oraşe mari ale ţării“.

Totuşi, comparând cu alte pieţe europene piaţa rezidenţială românească, marketing managerul Storia.ro şi OLX Imobiliare punctează că noi avem în continuare cele mai accesibile locuinţe. „Chiar dacă preţurile de la an la an cresc, acestea cresc mai puţin decât cresc veniturile noastre, deci rămân în continuare accesibile, cu atât mai mult cu banii jos decât cu credit.“

Ce urmează? „Noi ne aşteptăm ca pentru primele şase luni ale anului, cât timp vom avea poate costurile de finanţare la un nivel mai ridicat, poate să vedem uşoare scăderi pe anumite segmente sau stagnări de preţuri, dar cu siguranţă nu se va înregistra scăderea dramatică pe care unii o aşteaptă, aceasta nu va veni şi cu atât mai mult în a doua parte a anului, când vom avea nişte costuri de finanţare mai scăzute, inflaţia va scădea şi ea la rândul ei, deci şi cei care îşi cumpără o locuinţă prin credit vor putea să facă asta, iar cererea va reveni la un nivel crescut.“

Ce mai caut românii în contextul actual? „Noi vedem în continuare locaţia pe primul loc atunci când căutăm o locuinţă, urmată de buget. Chiar am derulat un studiu despre în rândul cumpărătorilor să vedem ce compromisuri sunt ei dispuşi să facă. şi erau, dacă-mi amintesc bine, în jur de 32% dintre ei care care spuneau că au ajuns să suplimenteze bugetul pe procesul achiziţiei faţă de ce şi-au propus anterior şi 22% cei care au ajuns să schimbe locaţia. Pare cumva că mai degrabă au preferat să suplimenteze bugetul decât să facă un compromis în materie de locaţie.“

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Storia