ZF Real Estate

ZF Real Estate by Storia.ro. Răzvan Ceapă, head of operations Storia.ro şi OLX Imobiliare: „Bucureştiul este cel mai accesibil oraş din România pentru achiziţiile de locuinţe“

08.03.2023, 00:05 Autor: Ioana Matei

♦ „Piaţa imobiliară este una destul de rezilientă, există în continuare nevoie de locuire în piaţă, există cerere şi ne uităm cu optimism la anul care urmează“.

„Dacă analizăm înce­putul anului 2023 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, adică înainte de anii caracterizaţi de crize, numărul de tranzacţii reale înregistrate, conform datelor oficiale de la  ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate – n.red.), este undeva cu 50% peste numărul de la începutul anului 2019. Deci aş spune că lucrurile stau bine. Piaţa imobiliară este una destul de re­zi­lientă, există în con­tinuare nevoie de locuire în piaţă, există ce­rere şi ne uităm cu opti­mism la anul care ur­mează“, a spus Răzvan Ceapă, head of operations Storia.ro şi OLX Imobiliare, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro.

Potrivit datelor complete referitoare la numărul de tranzacţii înregistrate în România disponibile la nivelul lunii ianuarie şi citate de el, creşterea înregistratată prin comparaţie cu anul 2019 este de 50%.

Luând ca reper finalul anului 2022, chiar după un an record în 2021 din perspectiva numărului de tranzacţii în piaţa imobiliară din România, scăderea înregistrată a fost de 4% - adică nu a fost vorba despre o scădere dramatică, din punctul lui de vedere.

Răzvan Ceapă nu contestă faptul că există motive de îngrijore care ţin, în principiu, de un posibil context ce ar putea fi generat de o nouă situaţie neprevăzută: „Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani, există motive potenţiale de îngrijorare, dar dacă ne uităm la ce se întâmplă efectiv în piaţă, lucrurile nu arată în realitate chiar atât de rău. Iar din punct de vedere macroeconomic, pare că România se află de partea bună a economiei globale“.

Cât de accesibile sunt locuinţele din România în prezent? „Poate pare surprinzător, dar Bucureştiul este cel mai accesibil oraş din România din perspectiva accesibilităţii locuinţelor - dacă ne raportăm şi la veniturile de aici faţă de veniturile din alte oraşe.“

Răzvan Ceapă a explicat şi felul în care poate fi înţeleasă mai uşor această accesibilitate a locuinţelor:  dacă raportăm un preţ mediu pe metru pătrat al apartamentelor dintr-o anumită zonă geografică, care poate fi România sau Bucureştiul, la venitul mediu al populaţiei în aceeaşi i zonă geografică, în general, un indice de accesibilitate ridicat, cu preţuri scumpe, s-ar situa în jurul valorii de trei spre patru – „ceea ce ar descrie riscul unei eventuale bule imobiliare“. El subliniază însă că, în România, acest indice se situează în jurul cifrei de 2 la nivel de ţară şi la 1,7 în Bucureşti. „Ce înseamnă asta? Că o persoană singură, care câştigă salariul mediu în România are nevoie de aproximativ două luni ca să îşi cumpere un metru pătrat de spaţiu de locuit. În Bucureşti, are nevoie de 1,7 luni mai exact  - este un indice de accesibilitate foarte bun; în România, în general, indicele de accesibilitate este încă foarte bun, comparativ cu restul Europei. şi nu vorbim doar despre comparaţia cu oraşe mari şi scumpe din punct de vedere imobiliar, cât şi cu cele din ţările vecine.“

Directorul de operaţiuni al Storia.ro şi OLX Imobiliare observă că România a beneficiat astfel de un context economic favorabil, în care veniturile populaţiei au crescut: „şi când economia merge, creşte şi nevoia de confort, mai ales dacă îţi permiţi şi îţi doreşti poate un spaţiu mai mare într-un loc mai bun, mai confortabil. Iar acest lucru se se reflectă cu siguranţă şi în situaţia pe care o avem în cele din urmă în momentul de faţă“.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor imobiliarelor în context inflaţionist, el spune că preţurile au crescut în ultimul an, dar nu în acelaşi ritm cu evoluţia inflaţiei: „Au fost oraşe precum Braşov, Iaşi, Sibiu, chiar şi Cluj, unde am avut creşteri de preţ cu două cifre în medie, de-a lungul anului anterior, iar în Bucureşti a existat o creştere puţin mai redusă, situată la în jur de 5%“.

Ce urmează? „Dacă ar fi să ne uităm la aşteptările pentru anul 2023, în general ne ferim să facem predicţii, sunt foarte mulţi factori care pot interveni şi şi pot schimba foarte mult direcţia în care în care lucrurile evoluează. Ce pot să spun este că în acest moment există o tendinţă care este mai degrabă pozitivă în piaţă, dacă stăm să ne uităm la la perspectiva preţurilor, aşa cum le-am văzut că au evoluat în anul anterior. Există, de asemenea, perspectiva unei creşteri economice.“

În plus, el este de părere că o piaţă imobiliară sănătoasă nu este neapărat o piaţă în care cresc preţurile. „O piaţă imobiliară sănătoasă este o piaţă în care există cerere, există nevoie de locuire, există nevoie de confort, oamenii îşi doresc să se îndrepte către ceva mai bun. Acest factor, zic eu că este cel mai important pentru a reflecta starea unei pieţe imobiliare sănătoase şi cred că avem semnele că suntem în continuare într-o astfel de piaţă.“

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Storia