ZF Real Estate

ZF Real Estate by Storia.ro. Recorduri postpandemice: piaţa de birouri ar putea să depăşească anul acesta suprafaţa totală tranzacţionată în anul 2019

20.09.2023, 00:06 Autor: Ioana Matei

Piaţa office se îndreaptă spre un nou record şi ar putea să depăşească suprafaţa de 400.000 de metri pătraţi tranzacţionaţi până la finalul anului  Totuşi, dacă în anul de „normalitate“ 2019, 80% din această suprafaţă era generată de contracte noi, în prezent circa jumătate dintre spaţiile tranzacţionate sunt reprezentate de reînnoiri de contracte.

„Atunci când analizăm dinamica ocupă­rii spaţiilor de birouri, trebuie să ţinem cont implicit de cererea pentru acestea. În anul 2023, primul trimestru a reprezentat o provocare, dar, începând cu trimestrul doi, am remarcat o creştere semnificativă a ce­re­rii, acesta devenind unul dintre cele mai prolifice trimestre din ultimii ani“, a spus Monica Vasile, director office agency Cushman & Wakefield Echinox, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro.

Ea observă că tranzac­ţiile pe piaţa de birouri au atins cifre remarcabile din punctul de vedere al supra­feţelor în T2, ajun­gând pâ­nă la 135.000 de metri pă­traţi, iar în total, în prima ju­mătate a anului, s-au acumulat în jur de 190.000 de metri pătraţi: „Dacă acest ritm se menţine şi în trimes­trele trei şi patru, există speranţa de a atinge un record de 400.000 de metri pătraţi (tranzacţionaţi pe piaţa românească de birouri - n.red.), ceea ce ar însemna un nou record“. Ea oferă spre comparaţie anul 2019, unul dintre cei mai prosperi ani în domeniul imobiliar, când pe piaţa de birouri s-au închiriat 390.000 de metri pătraţi.

„Dacă în 2023 reuşim să atingem acest prag, vom putea vorbi cu certitudine despre un record. Totuşi, comparând cu anul 2019, observăm o modificare în raportul dintre tranzacţiile noi şi reînnoirile de contracte. În 2019, 80% dintre tranzacţii erau noi, în timp ce în 2023 această proporţie a scăzut la 50-60%, restul reprezentând reînnoiri de contracte. Este remarcabil faptul că aceste reînnoiri s-au realizat pe suprafeţe sem­nificative, iar diminuarea spaţiilor nu a fost vizibilă în acest context.“

Reprezentanta Cushman and Wakefield Echinox observă că piaţa de birouri din Bucureşti şi din România în general este una emergentă. „Chiar dacă au fost construite clădiri în ultimii 10 ani, opţiunile nu au fost întotdeauna numeroase. Cu toate acestea, situaţia s-a schimbat, iar perspectivele sunt optimiste. Există oportunităţi de dezvoltare şi modernizare, cu accent pe a transforma clădirile existente în spaţii conforme cu cerinţele actuale şi pe construirea de noi proiecte în zone bine deservite de transportul public şi cu multiple facilităţi.“

Această transformare se reflectă şi în creşterea preţului chiriilor în ultimul an şi jumătate: „Acum, vedem chirii cu preţuri cuprinse între 20 şi 22 de euro pe metrul pătrat în zonele centrale, precum şi în alte zone cheie ale oraşului. Comparativ cu alte capitale europene, precum Varşovia, Praga sau Budapesta, nivelul chiriilor în Bucureşti rămâne încă relativ scăzut, pornind de la 25 de euro în sus. Proiecţiile noastre pentru 2024 şi 2025 indică o creştere continuă a preţurilor chiriilor, având în vedere previziunile legate de livrările de spaţii de birouri. Este de aşteptat ca această tendinţă să fie influenţată de situaţia economică şi administrativă, mai ales că autorizaţiile sunt blocate iar rata de neocupare este în descreştere. Aşadar, este plauzibil ca preţurile chiriilor să cunoască o creştere.“

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Storia