ZF Supliment IMM

Sustenabilitatea – o oportunitate sau o provocare? IMM-urile trebuie să se pregătescă pentru tranziţia către o economie sustenabilă

31 iul 2023 Autor: Miruna Diaconu

IMM-urile vor fi obligate să aibă rapoarte de sustenabilitate începând cu 2026, însă realitatea din teren arată că aceste companii încă nu sunt pregătite  Implementarea strategiilor de sustenabilitate de către companiile mari vor avea un efect in lanţ, obligând astfel şi micile companii să adopte sustenabilitatea ca parte din business.

 

Primii paşi făcuţi în tranziţia către o economie sustenabilă au început să fie făcuţi, însă schimbarea va veni în primul rând de la companiile mari, în special cele multinaţionale, care deja au început să lucreze şi să implementeze strategii de sustenabilitate pentru viitorul businessului. Problema însă apare în cazul companiilor mici, IMM-urilor, care nu au nici know-how-ul şi nu dispun nici de capitalul necesar pentru a putea face primii paşi către o economie sustenabilă.

Există companii care deja au exerciţiul raporturilor de sustenabilitate, în special cele listate la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi multinaţionalele, problema cea mai mare apare în cazul IMM-urilor, care fie nu ştiu de unde să pornească în crearea unei strategii de sustenabilitate, fie nu ştiu cum să implementeze astfel de politici. Aici, companiile mari, băncile şi statul joacă un rol important astfel încât să contribuie la educarea micilor businessuri.

„Începi prin a şti ce consumuri ai, acesta este primul pas şi cel mai important, ce consumi şi care sunt consumurile, pornim de la apă, energie, sunt mai multe”, spune Adina Feclist, Sustainability Leader, Schneider Electric România, în cadrul evenimentului ZF ESG SUMMIT 2023.

Primele lucruri la care ar trebui să se uite companiile pentru implementarea unor strategii sustenabile ale businessurilor sunt cele care au cel mai mare impact asupra afacerii. Altfel spus, companiile nu ar trebui să meargă pe toţi pilonii ESG pentru o dezvoltare sustenabilă, ci să se concentreze pe câteva direcţii care pot fi de impact asupra businessului. Surse de finanţare există, însă companiile trebuie să ştie ce este important pentru ele şi părţile implicate, alegând, pentru început, câteva criterii de sustenabilitate pentru a putea implementa o strategie clară.

IMM-urile vor fi obligate să aibă rapoarte de sustenabilitate începând cu 2026, însă realitatea din teren arată că aceste companii încă nu sunt pregătite.

„IMM-urile vor avea o problemă în 2026, vor trebui să raporteze şi vor fi nevoite să se pregătească pentru asta. IMM-urile nu sunt pregătite să îşi asume acest cost, este o întrebare pertinentă şi importantă pentru întreg ecosistem, autorităţi centrale, locale, cum ajută împreună IMM-urile să facă această tranziţie”, spune Ioana Voinescu, şef Departament Sustenabilitate, BCR.

„Salvarea” IMM-urilor va sta însă atât în bănci, cât şi în companiile mari, multinaţionalte, care au furnizori şi parteneri micile companii. Implementarea strategiilor de sustenabilitate de către companiile mari vor avea un efect in lanţ, obligând astfel şi micile companii să adopte sustenabilitatea ca parte din business.

„Am început cu paşi foarte mici şi noi avem furnziori foarte mici, IMM-uri, chiar şi cleinţi, începem cu baza, ce trebuie să ştie la început. Sunt foarte mic, nu ştiu nimic despre sustenabilitate, de unde încep? Începi prin a  şti ce consumuri ai, acesta este primul pas şi cel mai important, ce consumi şi care sunt consumurile, pornim de la apă, energie, sunt mai multe. Sunt peste 43 de criterii şi îi învăţăm cum să le măsoare, dacă nu au suficiente resurse, dacă putem stabili un parteneriat cu aceştia, putem să alocăm resurse necesare pentru a-i învăţa cum să le măsoare, pentru a învăţa ce tool-uri le putem înregistra”, spune Adina Feclist, Sustainability Leader, Schneider Electric România.

Pe de altă parte, băncile au implementat programe specifice IMM-urilor, prin care le oferă sprijinul necesar pentru a face această tranziţie.

„Este o iniţiativă atât din parte segmentului financiar în această zonă, sunt foarte multe bănci care au programe specifice IMM-urilor şi care lucrează îmăpreună cu IMM-urile ca să vadă care sunt indicatorii stringenţi pentru bancă ca să poată să acorde aceste credite verzi, dar şi să educe IMM-urile în această zonă de sustenabilitate. Acum, nivelul de educare este foarte jos. Nu trebuie să cerem în mod exhaustiv aceşti indicatori, sunt 150, nu ne trebuie toţi, ci cei care sunt importanţi pentru businessul meu”, explică Monica Movileanu, Partener si Lider ESG, PwC România.

 

Ioana Voinescu, şef Departament Sustenabilitate, BCR: IMM-urile vor avea o problemă în 2026, vor trebui să raporteze şi vor fi nevoite să se pregătească pentru asta. IMM-urile nu sunt pregătite să îşi asume acest cost, este o întrebare pertinentă şi importantă pentru întreg ecosistem, autorităţi centrale, locale, cum ajută împreună IMM-urile să facă această tranziţie.

Parteneri: