Zf TV

VIDEO. Adrian Borotea, corporate affairs manager al CEZ: Până la finalul anului finalizăm proiectele de la Fântânele şi Cogealac

Autor: Alexandru Matei

06.03.2012, 11:40 226

Liberalizarea preţurilor şi investiţiile în energia regenerabilă au fost principalele subiecte de discuţie la Power Summit '12, eveniment organizat pe 28 şi 29 februarie de Ziarul Financiar şi la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România. Oficialii marilor grupuri străine cu operaţiuni pe piaţa locală au atras atenţia că România riscă să piardă investiţii importante dacă piaţa de energie nu va fi liberalizată, cu preţul unor costuri mai mari pentru populaţie şi cu riscul de a ajunge importator de energie dacă nu va obţine fondurile necesare pentru a finanţa investiţiile în tehnologie.

Adrian Borotea, corporate affairs manager al CEZ

Investiţiile în energie verde au fost anunţate şi nu renunţăm la ele. Nu suntem singuri însă în Europa, există proiecte intreresante şi în alte ţări. România nu este cea mai atractivă ţară pentru investiţiile în energie verde, Germania şi Polonia sunt competitori puternici în Europa, ceea ce înseamnă că nu toate cele 3 miliarde de euro anunţate ca investiţii vor veni doar în România.

Până la finalul anului finalizăm proiectele de la Fântânele şi Cogealac.

Odată atinsă ţinta pentru energia verde preţul la certificatele verzi se va prăbuşi.

Investiţiile mari vor avea un impact semnificativ asupra sistemului energetic naţional.

Aşa cum pare astăzi, dezvoltarea este supradimensionată, însă ea nu se va realiza pentru că mare parte din proiectele de investiţii anunţate sunt doar pe hârtie.

Pentru a produce un megawatt de energie solară sunt necesare două hectare de teren, de preferabil să nu fie teren arabil.

Din fericire sistemului energetic din România are un potenţial diversificat şi ţara e într-o situaţie privilegiată comparativ cu alte ţări din Europa, trebuie să înlocuim centralele termo învechite cu centrale noi care să permită nişte preţuri mici la consumatori. Până la trecerea la termocentralele noi, trebuie asigurată o tranziţie la noul sistem, care nu trebuie neapărat asigurată prin importuri pentru că există riscul de a deveni dependent de importuri.

Restricţiile de mediu vor duce la închiderea unor unităţi termice sau la creşterea preţurilor nu neapărat la consumatorii casnici.

Anul viitor, consumatorii industriali vor fi lăsaţi liberi pe piaţă, nu li se vor mai aproba tarife şi vor fi forţati să înoate în piaţa concurenţială unde preţurile sunt foarte sus. Accesul pe piaţa liberă trebuie făcut treptat.

Centrale noi şi proiecte în funcţiune sunt foarte puţine pe partea de energie termică. Lucrurile merg foarte încet pentru că investitorii vor să vadă cum anume va evolua investiţia făcută de Petrom şi dacă se decid să investească vor să obţină un profit.

Dacă aş fi ministru, probabil una dintre măsurile pe care le-aş lua ar fi creşterea preţului la energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO