Zf TV

VIDEO. Eric Stab, preşedintele GDF SUEZ Energy: Dacă dereglementăm preţurile atunci vor intra jucători interesaţi de piaţă

Autor: Alexandru Matei

06.03.2012, 11:15 174

Liberalizarea preţurilor şi investiţiile în energia regenerabilă au fost principalele subiecte de discuţie la Power Summit '12, eveniment organizat pe 28 şi 29 februarie de Ziarul Financiar şi la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România. Oficialii marilor grupuri străine cu operaţiuni pe piaţa locală au atras atenţia că România riscă să piardă investiţii importante dacă piaţa de energie nu va fi liberalizată, cu preţul unor costuri mai mari pentru populaţie şi cu riscul de a ajunge importator de energie dacă nu va obţine fondurile necesare pentru a finanţa investiţiile în tehnologie.

Eric Stab, preşedintele executiv al GDF SUEZ Energy România

Liberalizarea este un subiect important pe piaţa de energie, ceea ce implică alinierea preţurilor la gaze cu cele din plan internaţional şi dereglementarea preţurilor la energie pentru consumatorii finali. Dacă dereglementăm preţurile atunci vom asista la concurenţă, vor intra jucători interesaţi de piaţă şi care vor concura.

Între România şi Franţa există discrepanţe între standardele de viaţă şi banii disponibili ai populaţiei, însă consumatorii vulnerabili vor fi protejaţi. Acum toţi consumatorii sunt consideraţi vulnerabili, inclusiv eu. Sunt necesare investiţii mari pentru a genera creştere, dar dacă nu sunt date semnale bune atunci aceste investiţii nu vor apărea.

În acest an vom investi mai mult în România, în medie investim 60-100 milioane de euro pe an. De la intrarea noastră în România din 2006 am investit 650 milioane de euro.

Peste cinci ani vrem să fim lideri în continuare pe piaţa de gaze şi sperăm că ne vom consolida poziţia pe piaţă prin integrarea operaţiunilor.

Depinde de guverne şi de parlamente să decidă viitorul industriei de energie, sunt mulţi bani care pot fi investiţi, întrebarea e cum poate un guvern să strângă suficienţi bani astfel încât aceste companii să îşi poată susţine programul de investiţii care le este impus.

Pe termen lung este nevoie de diversificarea surselor de gaz, iar proiectul Nabucco este preocupat de cât de mare este cererea de gaze din Europa şi ce gaz va fi pus în conductele proiectului. Acestea sunt cele mai importante două întrebări şi exisă multe incertitudini cu privire la răspunsurile la aceste întrebări. Criza financiară a avut un impact negativ asupra cererii de gaz din Europa, preţul de vânzare cu bucata în Europa este mai mic decât cel din contractele pe termen lung. Cererea va depinde de revenirea din criză şi de construcţia de unităţi de exploatare.

Impactul financiar al facturii la energie trebuie să fie controlabil, la anumiţi mari consumatori se pot face economii de 20-30%, la populaţie este important ca locuinţele să fie izolate termic pentru eficentizarea consumului de energie.

Cred că preţurile trebuie să depindă de raportul care există între cerere şi ofertă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO