Zf TV

VIDEO. Iñaki Beroetta, CEO al Vodafone România: Din sectorul energetic ne vin 5-6% din încasările anuale

Autor: Alexandru Matei

06.03.2012, 13:21 180

Liberalizarea preţurilor şi investiţiile în energia regenerabilă au fost principalele subiecte de discuţie la Power Summit '12, eveniment organizat pe 28 şi 29 februarie de Ziarul Financiar şi la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România. Oficialii marilor grupuri străine cu operaţiuni pe piaţa locală au atras atenţia că România riscă să piardă investiţii importante dacă piaţa de energie nu va fi liberalizată, cu preţul unor costuri mai mari pentru populaţie şi cu riscul de a ajunge importator de energie dacă nu va obţine fondurile necesare pentru a finanţa investiţiile în tehnologie.

Iñaki Beroetta, CEO al Vodafone România

Petrom este cel mai mare client al nostru. Îi oferim companiei o soluţie totală de comunicare: telefonie fixă, mobilă, voce şi date. Furnizăm aceste soluţii în toate ţările în care este Petrom prezentă în acest moment. Din România controlăm serviciile pe care le oferim Petrom în toate ţările în care se află compania. Dacă Petrom merge în Afganistan sau Irak, mergem şi noi.

Din sectorul energetic ne vin 5-6% din încasările anuale. Am fost prezenţi în sectorul energetic încă de la început şi am dezvoltat produse speciale.

Legat de creşterea economică, nu credem că aceasta va fi ca în anii precedenţi. Pe de altă parte, suntem mai stabili decât în urmă cu câţiva ani, dar cred că mai este mult de muncă.

Toate companiile importante din sectorul energetic sunt clienţii Vodafone. De multe ori, când se vorbeşte despre sectorul energetic şi telecom se vorbeşte de preţuri, de profituri, dar cred că nu se ia în considerare faptul că aceste două sectoare sunt pilonii fundamentali pentru dezvoltarea unei ţări. Acestea sunt motivele pentru care aceste două sectoare trebuie să fie apropiate unul de altul, dar avem şi investiţii pe care le facem împreună cu companiile energetice. Pentru Petrom am făcut toată conectivitatea pentru opt platforme din Marea Neagră.

Nu cred că piaţa de telecom este închisă. Avem trei jucători puternici şi un jucător local, ceea ce înseamnă o piaţă puternică pentru România. Dacă luăm în considerare Vodafone, reţeaua noastră a absorbit investiţii de un miliard de euro, în fiecare an investim 100 de milioane de euro. Vom continua nivelul de investiţii, însă trebuie să existe câştig. Trebuie găsit echilibrul între o piaţă competitivă şi sustenabilitate.

Creşterile pe partea de date vor fi enorme. A fost o creştere de 70% în 2011 pe partea de date. Acesta este doar începutul. Cu câţiva ani în urmă nu puteam pleca de acasă fără telefon, acum nu pot pleca fără smartphone. Pot lucra oriunde vreau şi când vreau, trebuie să îmi verific e-mail-urile.

Creşterea va fi exponenţială. Ce s-a întâmplat în ultimii ani este reducerea preţurilor la smartphoneuri. În curând vom avea smartphoneuri sub 50 de euro. Acum ne apropiem de nivelul de 100 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO