Zf TV

VIDEO. Karoly Borbely, secretar de stat la Ministerul Economiei: Este extrem de important să atragem investiţii străine în sectorul energetic

Autor: Alexandru Matei

06.03.2012, 11:59 177

Liberalizarea preţurilor şi investiţiile în energia regenerabilă au fost principalele subiecte de discuţie la Power Summit '12, eveniment organizat pe 28 şi 29 februarie de Ziarul Financiar şi la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România. Oficialii marilor grupuri străine cu operaţiuni pe piaţa locală au atras atenţia că România riscă să piardă investiţii importante dacă piaţa de energie nu va fi liberalizată, cu preţul unor costuri mai mari pentru populaţie şi cu riscul de a ajunge importator de energie dacă nu va obţine fondurile necesare pentru a finanţa investiţiile în tehnologie.

Karoly Borbely, secretar de stat la Ministerul Economiei

Ştim semnalele din sectorul privat şi luăm în calcul semnalele sociale cu privire la liberalizarea preţurilor la gaze şi la energia electrică.

Purtăm discuţii serioase cu privrire la calendarul liberalizării preţurilor şi vom ieşi public la finele lunii martie cu o decizie pe acest subiect.

Eu pledez pentru un mix de energii în România, pentru că în situaţii de secetă cum a fost cea prin care am trecut de curând, am văzut că nu ne putem baza pe o singură sursă de energie.

Cred că e important să vedem cum evoluează consumul de energie pentru că acest indicator ne arată creşterea economică.

Este extrem de important să atragem investiţii străine în sectorul energetic. Susţinem realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, am avut multe discuţii şi e dificil de găsit o companie sau un fond de investiţii care să participe la o investiţie de 4 mld. euro.

Cel mai important pas în programul de privatizări a fost făcut anul trecut prin oferta secundară de vânzare a 9,84% din acţiunile deţinute de stat la Petrom. Mulţi au spus că oferta Petrom a fost un eşec pentru că preţul cerut de stat pentru acţiunile scoase la vânzare a fost prea mare, dar între timp preţul acţiunilor Petrom a crescut pe bursă. Ca acţionari minoritari la Petrom nu avem ce face cu privire la preţul la combustibili, dacă am avea ce face, cu siguranţă am face ceva.

Trebuie să facem privatizări aşa cum trebuie şi să atragem bani de la investitori străini. Ne-am bucura dacă în acest an am reuşi să spargem gheaţa şi să avem câteva privatizări de succes chiar şi în perioadă de criză.

Decizia de a vinde 9,84% din Petrom există, trebuie stabilit momentul, acum la guvern se poartă discuţii cu privire la momentul când va fi din nou scos la vânzare pachetul de acţiuni.

În aprilie expiră contractul încheiat cu intermediarul care s-a ocupat de oferta secundară de vânzare a acţiunilor Petrom din vara anului trecut. Vom analiza şi acest aspect în discuţiile de la Guvern.

După ce vom vedea raportul de evaluare al consultanţilor, vom decide dacă vom vinde sub preţul de pe bursă al acţiunilor în cazul ofertelor de vânzare de acţiuni de la Transgaz şi Transelectrica. Important este însă ca preţul să fie competitiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO