Zf TV

VIDEO. Louis Borgo, senior banker BERD: În România, cărbunii sunt mai scumpi decât pe plan mondial, însă preţul gazelor este mai scăzut

Autor: Alexandru Matei

06.03.2012, 11:05 85

Liberalizarea preţurilor şi investiţiile în energia regenerabilă au fost principalele subiecte de discuţie la Power Summit '12, eveniment organizat pe 28 şi 29 februarie de Ziarul Financiar şi la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România. Oficialii marilor grupuri străine cu operaţiuni pe piaţa locală au atras atenţia că România riscă să piardă investiţii importante dacă piaţa de energie nu va fi liberalizată, cu preţul unor costuri mai mari pentru populaţie şi cu riscul de a ajunge importator de energie dacă nu va obţine fondurile necesare pentru a finanţa investiţiile în tehnologie.

Louis Borgo, senior banker în cadrul departamentului de energie la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD)

BERD are afaceri importante în România. Doar în 2011 am investit 400 milioane de euro, din care aproximativ 150 de milioane de euro au fost alocate sectorului energetic. BERD este cel mai mare investitor instituţional din România.

Ne implicăm în sectorul energetic prin promovarea liberalizării pieţelor, a concurenţei şi a iniţiativei private precum şi a investiţiilor în energia regenerabilă care au atras în 2010 circa 20% din finanţări. În România, am participat la proiecte de 200 milioane de euro pe energie regenerabilă anul trecut.

BERD este interesată să participe la IPO-urile de la Hidroelectrica şI Romgaz, suntem deschişi să discutăm pe acest subiect.

Generarea de energie trebuie privatizată, fie prin privatizarea de active de către stat, fie prin iniţiative private în proiecte greenfield. Sunt necesare investiţii în sectorul de transmisie pentru întărirea şi pregătirea reţelei naţionale pentru energia eoliană. Sunt de asemenea necesare claritatea şi predicitibilitatea reglementărilor.

În România, cărbunii sunt mai scumpi decât pe plan mondial, însă preţul gazelor este mai scăzut.

Cred că preţul din ofertele publice iniţiale nu trebuie să fie scopul final, dar asta nu înseamnă că vinzi active importante la un preţ ridicol de scăzut, însă pe termen lung impactul privatizării se va vedea în creşterea eficienţei.

Cred în capacitatea României de a-şi întări economia. Dacă vreţi să aveţi creştere economică trebuie să faceţi investiţii sau să atrageţi investiţii private. Depinde de stat ca investitorii din sectorul energetic să aibă parte de un cadrul legislativ benefic.

Una dintre principalele probleme ale României este faptul că nu au fost făcute destule investiţii în modernizarea echipamentelor care au ajuns să fie învechite. Au existat doar idei de creştere a investiţiilor. Cred că e important ca România să atragă investiţiile necesare pentru a-şi moderniza şi eficientiza infrastructura şi echipamentele.

În acest moment există o goană după proiectele eoline, însă numărul contractelor de conectare la reţeaua de energie eoliană este încă mic. Avem patru mandate în energia eoliană, avem un alt proiect în energia de biomasă, a căror valoare se ridică la aproximativ 700 milioane de euro.

Energia regenerabilă nu şi-a atins încă potenţialul maxim de dezvoltare pe care îl are.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO