Zf TV

VIDEO. Octavian Lohan, director general al Transelectrica: Putem ajunge la o capacitate de 2.350 de megawaţi de energie eoliană până la sfârşitul anului, practic o dublare

Autor: Alexandru Matei

06.03.2012, 11:47 274

Liberalizarea preţurilor şi investiţiile în energia regenerabilă au fost principalele subiecte de discuţie la Power Summit '12, eveniment organizat pe 28 şi 29 februarie de Ziarul Financiar şi la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România. Oficialii marilor grupuri străine cu operaţiuni pe piaţa locală au atras atenţia că România riscă să piardă investiţii importante dacă piaţa de energie nu va fi liberalizată, cu preţul unor costuri mai mari pentru populaţie şi cu riscul de a ajunge importator de energie dacă nu va obţine fondurile necesare pentru a finanţa investiţiile în tehnologie.

Octavian Lohan, director general al Transelectrica

Am făcut paşi foarte mici în proiectul privind construcţia unui cablu submarin pentru că omologul nostru turc nu vrea să participe la realizarea investiţiei, aşa că va trebui să găsim noi alte firme care să participe la investiţie. Vestea bună este ca există interes.

Nu sunt încurajate proiectele pe termen lung, toată lumea este interesată de oportunităţi pe termen scurt şi de preţuri mici la energie.

În fiecare an avem 350 milioane de lei ca investiţii din amortismente, însă ne putem finanţa proiectele şi prin împrumuturi.

Compania GEN-I din Slovenia şi-a manifestat intenţia de a furniza energie pentru consumatorii casnici din România.

Înainte de 2008, când peste tot în Europa şi în lume se construiau centrale, erau probleme în contractarea de echipamente. Acum există posibilitatea de a cumpăra turbine eoliene. Asta înseamnă că există posibilitatea de a instala rapid.

După calculele noastre, putem ajunge la o capacitate de 2.350 de megawaţi de energie eoliană până la sfârşitul anului, practic o dublare. Astăzi în centralele clasice avem 20.000 de Mw putere instalată, iar noi folosim din ele atât cât avem nevoie. Şi în cazul centralelor eoliene va fi acelaşi lucru, se va prelua atât cât este nevoie.

Lucrul cel mai puţin bine făcut în industrie în ultimii ani este această restructurare în care au fost repartizaţi producătorii pe categorii de costuri. Niciun guvern nu a reuşit să ducă mai departe restructurarea.

În 2011, în partea a doua a anului, ar fi fost foarte greu să preluăm energia eoliană.

Noi suntem într-un turneu prin Europa prin care vrem să prezentăm investitorilor Transelectrica. Interesul este ridicat, iar succesul se va vedea la subscrierea pentru pachetul de acţiuni pe care îl va scoate statul la vânzare.

Nu o să avem rezultate spectaculoase niciodată, dar nici pierderi pentru că acesta este rolul ANRE, de a se asigura că avem întotdeauna venituri suficiente.

Veniturile noastre sunt într-adevăr proporţionale cu energia consumată şi exportată. Evident că pe măsură ce consumul creşte şi noi înregistrăm venituri mai mari.

Noi avem prevăzută o creştere a consumului în următorii ani, dar nu mai mult de 1,8%-2%. Cu cât creşte consumul de energie electrică, cam cu atât creşte şi economia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO