Zf TV

VIDEO. Victor Iova, product manager Opel Southeastern Europe: Tendinţa producătorilor auto este către propulsia electrică

Autor: Alexandru Matei

06.03.2012, 13:17 118

Liberalizarea preţurilor şi investiţiile în energia regenerabilă au fost principalele subiecte de discuţie la Power Summit '12, eveniment organizat pe 28 şi 29 februarie de Ziarul Financiar şi la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România. Oficialii marilor grupuri străine cu operaţiuni pe piaţa locală au atras atenţia că România riscă să piardă investiţii importante dacă piaţa de energie nu va fi liberalizată, cu preţul unor costuri mai mari pentru populaţie şi cu riscul de a ajunge importator de energie dacă nu va obţine fondurile necesare pentru a finanţa investiţiile în tehnologie.

Victor Iova, product manager Opel Southeastern Europe

Avem o estimare de vânzări rezervată la început, însă am prezentat maşina (Opel Ampera) potenţialilor clienţi, iar reacţia lor ne-a făcut să ne îmbunătăţim previziunile de vânzări. Previziunile sunt de creştere de la an la an. Vorbim însă de vânzări de zeci de maşini în faza iniţială.

Tendinţa producătorilor auto este către propulsia electrică. Este clar că producătorii nu pot lansa astfel de maşini fără ca în urma lor să se dezvolte o infrastructură. Pot fi benzinăriile care pot dezvolta o astfel de infrastructură.

Cererea este în acest moment limitată. Oamenii nu se grăbesc să cumpere maşini electrice. Sunt maşini pe benzină sau motorină, maşinile hibride care reprezintă un pas şi vehiculele electrice, acestea din urmă depind însă de o infrastructură dedicată. În cazul nostru (Opel Ampera), maşina nu depinde de infrastructura dedicată.

Preţul unei maşini electrice este mai mare decât ceea ce ştim noi despre maşini. Costul de exploatare este de un euro la 80 km. Dacă luăm în calcul un consum urban de 5 litri la 100 de kilometri, la un cost mediu al benzinei de 1,25 de euro înseamnă 6 euro.

Există o serie întreagă de considerente care pot duce la sporirea atenţiei clienţilor către maşini electrice. Unul dintre elemente este sporirea costului de exploatare a maşinilor actuale. Petrolul nu mai este ieftin, însă trebuie ţinut cont de aşteptările clienţilor de la un anumit tip de autovehicul. Clienţii nu vor să facă compromisuri la capitolul utilitate.

Maşinile electrice vor câştiga teren. Producătorii îşi concentrează atenţia acum asupra acestor produse alternative.

Există în momentul de faţă o metodă de stimulare a vânzărilor pentru vehiculele electrice şi hibride, pusă la punct de stat care subvenţionează achiziţia de astfel de maşini. Este clar că va exista o creştere a ponderii acestor sisteme alternative faţă de ce există acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO