Ziarul de Duminică

Artişti ruşi urmăriţi de poliţie fac acţiuni de gherilă la Bucureşti

Artişti ruşi urmăriţi de poliţie fac acţiuni de gherilă la Bucureşti

Autor: Ziarul de Duminica

23.03.2012, 00:08 695

În premieră în România, artiştii ruşi Alexei Plutser-Sarno şi Yana Sarna au prezentat (16 martie, la sediul MNAC din Palatul Parlamentului) o vastă retrospectivă video a Grupului Voina (2007-2011) şi au interacţionat cu publicul român. Potrivit lui Alexei Plutser-Sarno, "Grupul Voina - este o echipă de street-art, care face acţiuni de natură radicală. Noi pornim de la premiza, şi suntem încredinţaţi de asta, că protestele din Rusia nu se pot produce pe cale paşnică, pentru că puterea aici o deţin vârcolacii, indivizi monstruoşi, diverşi orci dinMordor sau mutanţii Gollum. Iar orcii din Mordor nu vor ceda niciodată puterea pe calea negocierilor, trebuie luaţi la bătaie, în şuturi…"

E posibil ca artistul să devină din nou eroul romantic al societăţii? Va birui el răul întrupat de corupţie şi de statul poliţienesc? În limbă rusă, "Voina" înseamnă Război. Grupul Voina a declarat război puterii ruseşti. Este un război purtat cu sarcasm, subversiune şi acţiuni de stradă. În iunie 2010, membrii grupului au pictat un penis de 65 de metri pe un pod mobil de la Sankt Petersburg: când s-a ridicat podul, falusul în erecţie era îndreptat către sediul FSB, succesorul KGB-ului (foto 2).

Câteva luni mai târziu, Oleg Vorotnikov şi Leonid Nikolaiev au fost arestaţi în urmă unei alte acţiuni de gherilă intitulată "Palatul Revoluţiei". Răsturnaseră mai multe maşini de poliţie în faţă Muzeului Naţional Rus. Ei au numit-o "o instalaţie de artă". Au fost eliberaţi după ce Banksy le-a plătit cauţiunea.

Dar, în 2011, poliţia rusă a emis un mandat internaţional de arestare împotriva lui Vorotnikov şi a partenerei lui, Natalia Sokol. De atunci, Oleg şi Natalia sunt fugari.

Alexei Plutser-Sarno şi Yana Sarna călătoresc în România cu proiectul "Voina Wanted", în sprijinul membrilor Voina care sunt căutaţi, al altor artişti persecutaţi şi al deţinuţilor politici din toată lumea.

Alexei Plutser-Sarno este artist media în grupul Voina. Născut pe 9 iulie 1962 la Moscova. A absolvit facultatea de filosofie a Universităţii Tartu din Estonia în 1992. A scris cărţi, sute de articole şi a realizat zeci de proiecte artistice. Pe 24 iulie 2006 s-a alăturat grupului Voina, fondat de Oleg Vorotnikov şi Natalia Sokol în 2005. Este autorul conceptelor şi textelor grupului. Scrie blogul pe care sunt prezentate toate acţiunile grupului Voina.

Oleg Vorotnikov este ideologul şi fondatorul grupului Voina. Născut pe 17 august 1978 la Bereznyaki, Raionul Perm. Nu mai foloseşte bani din 1998. A absolvit facultatea de filosofie a Universităţii din Moscova în 2003. Fiul lui Oleg şi al Nataliei, Kasper, s-a născut în 2009 şi a participat la toate acţiunile grupului. Oleg va veni incognito la Bucureşti, ilegal, pentru a organiza o nouă acţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO