Ziarul de Duminică

Biografia unei legende vii/ de Ziarul de Duminică

Biografia unei legende vii/ de Ziarul de Duminică

Autor: Ziarul de Duminica

15.07.2011, 00:00 138

John Parker

Robert de Niro

Portretul unei legende

Victoria Books

Traducere din engleză de Cosmin Nare.

De două ori laureat al Premiilor Oscar, Robert De Niro este unuldintre cei mai mari actori de film în viaţă. Metodele sale obsesiveşi adesea neconvenţionale s-au concretizat în prestaţii uimitoareîn cele mai bune filme realizate vreodată. Prin inegalabila şirevoluţionara interpretare din filmul lui Martin ScorseseCrimele din ,,Mica Italie"(1973), Robert de Niro a pus bazele unei fructuoase colaborări cucelebrul regizor american - ce a inclus TaxiDriver, Taurul furios şiBăieţi buni - filme care, alături derolurile sale din Naşul II,Vânătorul de cerbi şi A fostodată în America, constituie o listă a celor mai bunefilme de la Hollywood din ultimii 30 de ani. Ca actor provenit dinşcoala "Metodei", De Niro trăieşte şi respiră prin rolurile sale,transpunând pe ecran nemaiîntâlnita sa intensitate şi prezenţăapăsătoare; fie că ţine o cură de paste pentru a lua 30 dekilograme în greutate pentru rolul din Taurulfurios sau că învaţă să cânte la saxofon pentruNew York, New York, nimic nu îl depăşeşteîn căutarea perfecţiunii. Cu certitudine nu se dă în lături nici dela a se auto-ridiculiza, mai ales în ultimii ani, în filme precumCu Naşul la psihiatru şi Unsocru de coşmar, în care a dat dovadă de un neaşteptattalent pentru comedie.

În afara ecranului, De Niro este un personaj enigmatic, vestitpentru încăpăţânarea cu care refuză să discute aspecte legate deviaţa sa personală, deşi relaţia pe care o are cu super-modeleprecum Toukie Smith şi actuala soţie Grace Hightower au făcutadesea subiectul ştirilor de senzaţie. Încercările sale regizorale,precum şi înfiinţarea propriei case de producţie, TribecaProductions, l-au făcut mai deschis în ceea ce priveşte munca sa,iar opiniile sale politice sunt clar exprimate. Este un susţinătoractiv al Partidului Democrat şi al lui Barack Obama şi s-a angajatsă revitalizeze regiunea TriBeCa din New York, în urma atacurilorde la 11 septembrie.

Într-o carieră de-a lungul căreia şi-a dat întâlniri cu NaomiCampbell, a stat în spitale de boli mintale (pentru rolul dinTreziri), a lucrat ca şofer detaxi, a învins cancerul de prostată şi s-a întâlnit chiar şi cunişte cuscri de coşmar, Robert de Niro a fost întotdeauna laînălţimea rolului jucat.

John Parker, autorul cărţii, este jurnalist şi scriitor, avândpublicate peste 30 de cărţi pe diverse subiecte. Printre cele maiapreciate volume se numără o serie de studii despre Hollywood,precum şi biografiile despre Jack Nicholson, Sean Connery, WarrenBeatty, Richard Gere şi Bruce Willis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO