Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
11.07.2008, 18:03 23

Eugene Ionesco - Destellos y teatro/Sclipiri si teatru. Editura Fundamentos
Editie bilingva aparuta la Madrid, care reuneste cateva din scrierile in limba romana ale lui Eugen Ionesco, alaturi de traducerea lor in spaniola, texte in mare parte inedite. Sunt publicate in premiera fabulele avangardiste din Sclipiri, textul integral al piesei de teatru Englezeste fara profesor si o originala povestire absurda Trifoi cu patru foi, tot din perioada romana a autorului. Editia este alcatuita de Mariano Martin Rodriguez, traducator in spaniola si al lui Lucian Blaga, autor al unor lucrari referitoare la teatrul modern in aria lingvistica romanica, care semneaza o ampla si pertinenta prefata consacrata operei lui Eugene Ionesco.

Zeruya Shalev - Sot si sotie. Editura Polirom
Romanul aduce in prim-plan problemele unui cuplu format inca din perioada adolescentei. Protagonistii sunt doi oameni care au crescut unul langa celalalt, insa pe parcursul acestui drum comunicarea dintre ei a fost intrerupta, iar viata impreuna, alaturi de fiica lor, este pusa in miscare doar de sentimente precum gelozia, furia, vina, paranoia. Se dovedeste incetul cu incetul ca intreaga fundatie pe care fusese cladita aceasta casnicie era una firava, imaginea iubirii idilice traite in adolescenta nefiind decat un invelis searbad al unei vieti de familie distruse. Roman nominalizat la Premiul Femina (Franta) in 2002. Traducere din limba ebraica si note de Ioana Petridean.

Keith R. Lindsay - In cele din urna. Cele mai ciudate inmormantari din lume. Editura Humanitas
Pe o planeta atat de incapatoare, numarul nebunilor nu poate decat sa creasca. Unul vrea un mormant in forma de hamburger, altul un sicriu care imita un Rolls Royce, iar altul boxe subterane din care sa auda intruna Sepultura. Keith R. Lindsay a inventat o sumedenie de capricii plasate la granita dintre lugubru si ridicol, iar pe cele mai gogonate le-a strans in antologia de fata. Cum insusi spune, "un fel de pescuit cu navodul prin partea ciudata si amuzanta a ultimei calatorii din viata". Traducere din engleza si note de Ana Chiritoiu.

Margaret Atwood - Femeia comestibila. Editura Leda
Marian este o tanara cat se poate de normala: ii place slujba pe care o are, colega neconventionala cu care imparte apartamentul, logodnicul de invidiat. Toate merg bine, la inceput, pana cand subconstientul ei o ia razna si ii saboteaza planurile de nunta, rutina zilnica si... digestia. Ea descopera ca maritisul e o idee pe care, literalmente, nu poate sa o inghita. Reflectii despre casnicie, vinovatie si relatia dintre sexe. Romanul "este ca o sticla de parfum transformata intr-un cocktail Molotov" (Time). Traducere si note de Margareta Petrut.

Adrian Popescu - Academia de pe Gianicolo. Editura Cartea Romaneasca
Gianicolo (de la zeul Ianus) este o colina situata in nord-vestul Romei, intre colina Vaticanului si cartierul Trastevere ("dincolo de Tibru" - Tevere). Acolo a fost sediul Societatii Academice Romane, o academie a lumii libere, infiintata in 1957. S.A.R. a reunit importante personalitati ale exilului romanesc, de la presedintele forului, Monseniorul Octavian Barlea, sau italienistul Mircea Popescu, "motorul exilului romanesc", cum il caracteriza Virgil Ierunca, la ilustri membri (Eliade, Vintila Horia s.a.). Atmosfera acelor ani, personajele vremii, strazile urbei reinvie din comentariile acestui fin cunoscator al lumii italiene.

Gellu Dorian - Elegiile de la Dorweiller. Editura Paralela 45
Un nou volum de versuri al originalului si prolificului autor Gellu Dorian, postfatat de un fin critic de poezie ca Al. Cistelecan: "De vreme ce elegiile entropice de acum au regasit pana si tonalitatea senzuala (de nu chiar senzualitatea), sunt sperante ca viata, oricat de dezamagitoare, mai are surprize si pentru Gellu Dorian. Nu inseamna ca poetul s-a intors la optimism, dar daca stie sa mladieze disperarile in alternanta cu senzualitatea (si inca destul de infocata), ele nu pot fi chiar totale. (...) In realitate, Gellu Dorian pare a fi gasit criteriul de vitalitate al disperarii si depresiei; daca nu de vitalitate efectiva, cel putin de vitalitate estetica".



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO