Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
16.05.2008, 19:20 26

Dinu & Nelli Pillat - Biruinta unei iubiri. Pagini de corespondenta. Editura Humanitas
Iubirea atotbiruitoare dintre un barbat si o femeie greu incercati de vremuri. Barbatul este Dinu Pillat (1921-1975), fiul poetului Ion Pillat, "cap de lot", alaturi de Constantin Noica, in sinistrul proces inscenat de Securitate, la sfarsitul anilor '50, unui grup de intelectuali socotiti vinovati de "uneltire contra ordinii sociale". Femeia este Nelli (Cornelia) Filipescu, viitoarea cercetatoare si memorialista, colega de facultate la Litere si Filozofie cu Dinu Pillat si, din 1944, sotia lui. Dupa moartea lui Nelli in 2005, Monica Pillat-Saulescu a reconstituit dialogul epistolar al parintilor sai. Cuvant inainte de H.-R. Patapievici. Editie ingrijita de Monica Pillat.

Petru Cimpoesu - Noua proze vechi. Fictiuni ilicite. Editura Polirom
Volumul are doua sectiuni. In prima sunt povestiri scrise inainte de 1990, pregatite pentru un volum care n-a mai aparut. "Le public acum pentru parfumul lor de epoca si eventual pentru a da seama de inceputurile mele literare." In sectiunea a doua sunt incluse cateva povestiri scrise ocazional dupa 2000, "mai curand pentru a raspunde solicitarilor unor prieteni decat dintr-un imbold creator propriu-zis. In aceste proze am incercat sa aduc un omagiu 'optzecistilor' utilizand, cat si cum m-am priceput, metodele preferate de ei - citatul, autopastisa, intertextualitatea".

Viorica Raduta - In exod. Editura Cartea Romaneasca
In exod este construit din cateva fotograme, intr-o tehnica evident cinematografica, bazata pe o fluiditate a frazei, care traduce permanentizarea conditiei exodului fara sfarsit. Atunci cand nu se petrece in realitate, el se muta in somn. Intamplari si personaje stranii evolueaza, in permanenta, in preajma somnului, visului, oboselii si mortii. Autoarea este profesoara la Liceul "Al.I. Cuza" din Ploiesti si a mai publicat pana acum opt carti de versuri si proza. "Viorica Raduta priveste lumea drept in ochi, prin cristalul unei logici echilibrate, stranse, pentru ca, in clipa urmatoare, sa coboare intre ea si lume un vitraliu personalizat, rebel, care deturneaza realitatea si o deprinde sa viseze liber" (Irina Petras).

Philip Kerr - Magie intunecata. Viata intima a lui Isaac Newton. Editura Leda
Cea mai recenta capodopera a suspansului semnata de un autor de bestselleruri care-si surprinde cititorii cu romanele sale alerte si pline de imaginatie. Romanul ne prilejuieste o intalnire cu strazile fantomatice si intunecate ale Londrei secolului al XVII-lea. Facem cunostinta cu stralucita minte a lui Newton si maiestria protejatului sau fidel Christopher Ellis in manuirea sabiei. Impreuna, ei vor incerca sa distruga un cuib de falsificatori de bani care amenintau sa ruineze economia britanica. O carte in care se impletesc politica, stiinta si religia acelui veac. Traducere de Livia Tane. Prefata de Alexandru Matei.

Helen Walsh - Rebela. Editura Trei
Helen Walsh s-a nascut in 1977, la 13 ani a descoperit cluburile si drogurile, la 16 ani si-a trait prima experienta sexuala cu o femeie, apoi a lucrat ca proxenet pentru prietenii ei travestiti. Azi lucreaza cu adolescentii defavorizati social dintr-un centru de recuperare. Cartea de fata este romanul ei de debut, care a starnit furtuna in presa britanica. E un roman al feminitatii confuze de astazi. Traducere din limba engleza de Ruxandra Comsa. Pe post de postfata, Dan-Silviu Boerescu o prezinta pe autoare, careia ii ia si un interviu. "Nu ma enerveaza cand sunt intrebata daca romanul este autobiografic, o iau ca pe un compliment."

George Meredith - Suferintele lui Richard Feverel. Editura Leda
"Dincolo de sensul sau educativ - scrie traducatorul Virgil Lefter intr-o erudita prefata - Suferintele lui Richard Feverel constituie o subtila si patrunzatoare analiza a sufletului omenesc, opera unui moralist fin, un elogiu plin de poezie adus fortelor regeneratoare ale naturii. (...) Idilele dintre Lucy si Richard se petrec intr-un edenic cadru natural, intr-o alta insula a lui Euthanasius, departe de coruptia si atrofia spirituala a lumii civilizate. Este o iubire spontana, un reflex al instinctului pur, intocmai ca in povestea lui Ferdinand si a Mirandei, eroii shakespeareeni din Furtuna."




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO